L'excoordinadora general del PDeCAT Marta Pascal, apartada de la direcció del partit al mes de juliol passat, intenta recuperar terreny dins de la formació amb les primàries organitzades per a l'elaboració de les llistes de les eleccions generals del 28-A. Pascal, que va ser apartada de la direcció demòcrata després de plantejar un pols a Carles Puigdemont, intenta mantenir la força al Congrés, on fins ara tenia el suport de Carles Campuzano, Ferran Bel i Jordi Xuclà.

Els noms que surtin escollits de les primàries seran els que hauran de servir per confeccionar les llistes demòcrates i, si finalment hi ha acord, incorporar-se a les candidatures acordades amb JxCat i la Crida.

De moment, Pascal ha aconseguit el suport del PDeCAT de la seva comarca, Osona, per representar el partit a les llistes al Congrés. Actualment, ocupa un escó al Senat per designació del Parlament.

També Campuzano, fins ara portaveu del grup parlamentari demòcrata, ha aconseguit el primer lloc al Garraf i s'ha postulat per encapçalar la llista de Barcelona. Es dona per descomptat que, si finalment hi ha un acord amb JxCat i la Crida, la llista sigui encapçalada per un pres, que podria ser Jordi Sànchez. En qualsevol cas, les informacions que apuntaven la possibilitat que Campuzano figurés en aquesta llista amb el número quatre van provocar malestar a JxCat i especialment a la Crida.

Qui ha sortit més malparat de moment en les primàries és Jordi Xuclà, que no ha aconseguit guanyar a la seva comarca. Xuclà ha estat molt qüestionat per les bases del partit després que un informe del Consell d'Europa va acusar-lo d'infringir el codi de conducta dels observadors internacionals en les eleccions parlamentàries del 2015 a l'Azerbaidjan. La investigació va concloure que hi havia fortes sospites que havia participat en activitats de naturalesa corrupta y aconsellava que abandonés el Consell.