El PDeCAT revisarà totes les iniciatives que té pendents al Congrés i al Senat. Els demòcrates volen evitar que es torni a produir una situació com la d'aquest dimecres, quan han hagut de retirar una moció al Congrés que havien pactat amb el PSOE sobre diàleg "sense límits" i dins "l'ordenament jurídic".

La moció es va retirar quan ja s'havia debatut davant del ple, en constatar que paral·lelament els socialistes votaven a favor d'una iniciativa del PP al Senat per la unitat d'Espanya i contrària a un referèndum. Abans que el PDeCAT retirès la moció al Congrés, ERC ja havia anunciat que s'hi abstenia arran la intervenció del PSOE a l'hemicicle assegurant que es podia parlar de tot tret d'un referèndum d'autodeterminació.

Aquesta situació es produeix en un moment en què els diputats i senadors demòcrates viuen encara en ple procés de transició per adaptar la seva estructura a Madrid a la nova direcció, de la qual Marta Pascal va ser descavalcada abans de l'estiu després d'un pols amb el president a l'exili Carles Puigdemont.

Com a conseqüència del relleu a la direcció, va guanyar força com a número dos a la nova cúpula del partit, que ara presideix David Bonvehí, la diputada al Congrés Míriam Nogueras que compta amb el suport de Puigdemont, i que serà la nova responsable dels parlamentaris demòcrates a Madrid.

De fet, Nogueras ja està assumint aquesta responsabilitat, segons fonts del grup, tot i que encara no s'ha formalitzat el relleu. L'ascens de la dirigent demòcrata ha apartat el diputat Jordi Xuclà, proper a Pascal. L'objectiu és garantir la coordinació amb Puigdemont i amb JxCat i el Govern de Quim Torra. De fet, tant el portaveu de JxCat com la consellera de Presidència, Elsa Artadi, durant la roda de premsa del Govern de dimecres havien avalat la moció del PDeCAT.

Dirigent demòcrates admeten que la revisió de les iniciatives pendents, quedarà en mans de Nogueras, però es farà de manera coordinada amb Puigdemont i Bonvehí, de la mateixa manera com es va decidir dimecres la sortida a la polémica.

Tot plegat ha provocat malestar del portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, que s'havia encarregat de negociar amb el socialista José Zaragoza l'esmena de la llei. Campuzano ha titllat públicament aquest dijous d'error "de tothom" la decisió de retirar l'esmena. "Sempre, el meu càrrec de portaveu està a disposició del president del partit", ha assegurat.

L'acord inicial tancat entre Campuzano i Zaragona va ser rebut amb sorpresa en els escons d'ERC. De fet, tan bon punt va escoltar la intervenció del socialista assegurant que es podria parlar de tot, menys d'un referèndum d'autodeterminació, el republicà Joan Tardà es va dirigir immediatament al diputat socialista per advertir-li que no podrien votar a favor de la moció acordada.

Igualment sorpresos van quedar els socialistes, amb el dia abans s'havai tancat la  literalitat de l'esmena.