El PDeCAT està disposat a negociar amb el PSOE una moció de censura a Mariano Rajoy un cop passat l'1 d'octubre. Així ho ha assegurat el coordinador de diputats i senadors del partit a Madrid, Jordi Xuclà, en una entrevista amb l'agència EFE. L'objectiu perseguit seria disposar de nous "interlocutors vàlids" a la Moncloa per parlar sobre l'aplicació dels resultats del referèndum d'independència.

D'aquesta manera, Xuclà aprofundeix en la reflexió que va fer la setmana passada el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va defensar que caldran "nous interlocutors" a l'Estat espanyol per "implementar el resultat" que sorgeixi de les urnes aquell dia. El representant del PDeCAT ha situat la pilota en la teulada dels socialistes. "La iniciativa correspon a les esquerres espanyoles, és de sentit comú que el primer partit de l'oposició i el seu líder haurien de prendre la iniciativa", ha afirmat.

El coordinador a Madrid ha insistit en la predisposició del seu partit a "seure al voltant d'una taula per articular una majoria alternativa", que requeriria 176 diputats, sempre que "prengui la iniciativa algun dels grans partits que configuren l'oposició". En aquesta negociació, el PDeCAT demanaria que fessin "viable una sortida institucional a la decisió que prengui lliurement el poble de Catalunya l'1 d'octubre".

Entendre el que passa a Catalunya

Jordi Xuclà ha constat que, enfront l'immobilisme del PP i Ciutadans, hi ha altres formacions que, "d'una manera o una altra, han fet l'exercici d'intentar entendre el que passa a Catalunya". En aquest sentit, ha valorat l'"evolució" del PSOE de Pedro Sánchez, que ara reconeix la plurinacionalitat de l'Estat espanyol. Ja no es pot dir que "PP i PSOE són idèntics", ha declarat.

Malgrat la predisposició a negociar una moció de censura, els demòcrates no es penedeixen de la seva abstenció en la moció fracassada de Podemos, que Xuclà ha descrit com un "esforç inútil que va provocar malenconia".

L'1-O es votarà

El diputat demòcrata al Congrés s'ha mostrat "convençut" que l'1 d'octubre "es votarà". Ha fet al·lusió a la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, per a posar de manifest que "molts destacats dirigents del PSOE consideren la hipòtesi que a Catalunya s'exercirà la democràcia". Narbona va donar per fet que el referèndum se celebraria, malgrat que seria un "recompte sense validesa legal".

Segons Xuclà, el referèndum de l'1-O "remourà" el sistema polític espanyol i a partir de llavors ja "res no serà igual", ni en la política espanyola ni en la catalana.