El PDeCAT s'obre a votar a favor de la investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils al Congrés si també es fa extensiva al paper que hi va tenir l'imam de Ripoll. És el posicionament de la formació independentista, en referència a la proposició no de llei que es debatrà aquesta tarda al ple de la Cambra espanyola, a petició de Ciudadanos. Els republicans van anunciar el suport a Cs fa setmanes –tot i que el volen ratificar a la reunió prèvia al ple, segons expliquen fonts del partit.

Tanmateix, els demòcrates han presentat aquest dimarts les esmenes al text, que també inclouen reconèixer la tasca dels Mossos i incloure'ls a l'Europol. 

"Aclarir la vinculació de l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), així com el temps que va ser confident del CNI, el tipus d'informació que volia obtenir i el cost per ser confident del CNI", diu la proposta alternativa registrada pel diputat Carles Campuzano.

La petició arriba després que els republicans i els demòcrates demanessin que el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, comparegués al Congrés per explicar la presumpta vinculació que s'havia sabut pels mitjans de comunicació. Així i tot, la demanda no es va satisfer –ni tan sols va ser admesa per la Mesa per votar-la a la Diputació Permanent. El motiu era que qüestions d'aquest tipus només poden tractar-se a la Comissió de Despeses Reservades en una propera compareixença secreta del director del CNI, Félix Sanz Roldán.

A continuació Campuzano insta a afegir el reconeixement de la "policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra" a més de la de les "forces i cossos de seguretat de l'Estat" –com demanava el diputat de la formació taronja Miguel Gutiérrez al seu text "per la seva tasca en la lluita antiterrorista”. 

En darrer terme, el PDeCAT inclou una demanda expressa per "complir amb celeritat amb els acords de la Junta de Seguretat de Catalunya celebrada el 10 de juliol passat del 2017 en relació amb la lluita antiterrorista, per això, facilitar la incorporació immediata de la policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra a l'Europol", diuen.

La qüestió és que el Congrés discutirà la proposició, però es tracta d'una iniciativa que només té un objectiu deliberatiu i aprovar-la no implica crear la comissió. No obstant això, el Partit Popular i el PSOE van considerar que no era necessari obrir la comissió.