ERC i PDeCAT no desistiran en el seu intent d'investigar la figura de l'Imam de Ripoll Aldelbaki És Satty, després que es conegués per la premsa la seva relació i "contactes" presumptes amb el Centre Nacional d'Intel·ligència. La insistència dels grups, però, arriba després que els republicans i els demòcrates sol·licitessin que el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, retés comptes a la cambra baixa sobre l'Imam. Ara bé, l'assumpte no ha estat admès per la Mesa del Congrés per al seu debat a la Diputació Permanent. Això passa perquè qüestions d'aquest tipus només pot tractar-se en la Comissió de Despeses Reservades en una propera compareixença secreta del director del CNI, Félix Sanz Roldán.

Davant d'aquest escenari, el portaveu adjunt d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha anunciat que el seu grup parlamentari donarà suport a Ciutadans perquè pugui demanar formalment que es creï una comissió d'investigació sobre la gestió dels atemptats gihadistes que van tenir lloc el passat mes d'agost a les localitats catalanes de Barcelona i Cambrils. Fonts del PDeCAT afegeixen que ells també li'n donaran suport perquè "l'objectiu és que es pugui saber més informació sobre aquesta persona, involucrada en moltes qüestions d'interés especial", diuen.

Rufián entén que "seria molt bo" que el Congrés pogués investigar sobre aquells atemptats perquè donaria l'oportunitat de preguntar sobre assumptes com la relació de És Satty, l'imam de Ripoll, suposat cervell dels atemptats, amb el Centre Nacional d' intel·ligència (CNI), amb el qual va col·laborar. "Tot el que sigui investigar i saber quina relació va tenir l'imam de Ripoll amb el CNI ens sembla molt bé", ha comentat. Aquí ha denunciat que la compareixença de Félix Sanz porta pendent des del passat mes de novembre i que creuen que en realitat mai es celebrarà.

El fet és que, segons informen fonts republicanes a El Nacional, dubten que durant aquesta comissió d'investigació s'acceptin les preguntes relatives a l'Imam –ja que aquestes han de ser acceptades pels grups. 

Així i tot, ERC donarà suport que tot el relacionat amb els atemptats a Catalunya s'investigui al Congrés i així poder saber també per què fins "fa molt poc" els Mossos no tenien connexió amb Europol o el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

"En aquesta comissió podrem preguntar coses que segurament Ciutadans, PP i PSOE no volen que preguntem", ha afegit, abans d'apuntar que "culpabilitzar" a un cos autonòmic com els Mossos que fins l'any passat no va tenir nexes amb Europol o l'CITCO "és com menys curiós, tot i que previsible".

Rivera abandera la comissió

Per sol·licitar una comissió d'investigació es necessiten 70 diputats –Ciutadans té 32– o dos grups parlamentaris. En aquest context, Rufián ha garantit que el grup d'ERC està obert a donar suport al partit taronja.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha anunciat que volen que, entre altres coses, s'investigui si és cert que la policia catalana va intentar destruir l'avís de la intel·ligència nord-americana sobre possibles atacs jihadistes a Catalunya.