PDeCAT i ERC estan buscant una fórmula de consens sobre el calendari d'aprovació de la llei de transitorietat jurídica, la principal de les anomenades "lleis de desconnexió", assumpte en el qual discrepen sobre si ha de ser aprovada abans o després del referèndum previst per a l'1 d'octubre.

El debat ve de lluny i, inicialment, se centrava en si calia aprovar una llei específica sobre el referèndum o bé aquesta cobertura legal de la consulta havia de constar com un apartat més de la llei de transitorietat jurídica que guarden sota clau Junts pel Sí (JxSí) i la CUP.

Fonts del bloc independentista asseguren que en aquest moment el debat sobre si hi ha d'haver una o dues lleis és "irrellevant", ja que el que és essencial és saber quan es preveu aprovar la principal "llei de desconnexió".

ERC, que advocava per incloure la regulació del referèndum sobre la independència de Catalunya dins de la llei de transitorietat jurídica, està disposada a acceptar que s'aprovi una norma específica per donar cobertura a la votació anunciada per a l'1 d'octubre.

Llei del referèndum

Però els republicans posen èmfasi en el fet que, en tot cas, la llei de transitorietat jurídica, l'aprovació de la qual en la pràctica representaria una declaració unilateral d'independència, s'ha de vincular directament a la llei del referèndum i ser aprovada abans de l'1 d'octubre, deixant clar que només s'aplicaria en cas que el 'sí' a una Catalunya independent fos l'opció més votada.

Precisament dimarts, en una cimera al Palau de la Generalitat, els caps visibles de JxSí van abordar aquest debat i van contrastar els seus diferents criteris.

A la reunió hi van anar, segons ha confirmat El Nacional, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, així com Lluís Corominas, Jordi Turull i David Bonvehí (PDeCAT) i Marta Rovira i Jordi Orobitg (ERC).

Són noms que han treballat per part de JxSí els últims mesos les lleis de desconnexió, de les que el president català preveu donar detalls a final d'aquest mes.

Fonts del PDeCAT asseguren que la reunió d'ahir va anar "bé" i que existeix un acord que es veurà "pròximament".