El portaveu del Partit Demòcrata a la Comissió d'Exteriors del Congrés, Jordi Xuclà, ha registrat aquest divendres la petició de compareixença del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i del ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, per informar dels motius pels quals no van assistir a la cimera UE-Balcans Occidentals, celebrada el passat 17 de maig de 2018 a Sofia.

L’objectiu de la cimera era dinamitzar les relacions entre la Unió Europea i els Balcans, i precisament un dels països assistents era Kosovo. Dins la Unió Europea tan sols hi ha cinc països que no reconeixen aquest territori, entre els quals hi ha Espanya, però els altres quatre estats (Grècia, Xipre, Eslovàquia i Romania) sí que van assistir-hi.

El PDeCAT ha destacat que aquesta es tractava d'una cimera històrica i considera "ridícul i irresponsable" que Rajoy "hagi decidit boicotejar-la". Per a Xuclà, aquest fet demostra la “solitud” de la política exterior espanyola, “i tot plegat per la miopia de reduir aquesta cimera només al reconeixement internacional de Kosovo, país que ja és reconegut per més de 112 Estats en tot el món”.

Per aquest motiu, la comissió d’Exteriors del Congrés demana la compareixença del president del Govern espanyol en Ple, i la compareixença del ministre Dastis en comissió. “És una greu irresponsabilitat no assistir a les cimeres europees. Aïlla Espanya, encara mes, dins de la UE", ha assegurat  Xuclà.