El PDeCAT ja ha presentat l'esmena a la totalitat als pressupostos de Pedro Sánchez ja que considera que els avenços en el diàleg no han estat suficients. Aquest matí, el diputat al Congrés Carles Campuzano ha presentat l'esmena amb una àmplia exposició dels motius.

Si dimecres que ve el PDeCAT i ERC (que també ha presentat una esmena a la totalitat) mantenen aquesta posició i voten a favor de tombar els pressupostos, els comptes de Sánchez quedaran definitivament rebutjats. La votació coincidirà amb el segon dia del judici de l’1-O. Amb tot, les dues formacions disposen encara de la possibilitat de retirar ‘in vocce’ a l’últim moment el seu text, i en un últim extrem, votar-hi en contra.

 

Campuzano comença exposant el perquè el seu grup va donar suport a la moció de censura que va presentar Sánchez contra Mariano Rajoy; "hi vam donar suport amb la voluntat de recuperar l'activitat política com a instrument de diàleg". El PDeCAT confiava en que el PSOE acabaria amb la "inacció de Rajoy que va optar per inhibir-se de les seves responsabilitats polítiques i traspassar els conflicte a l'àmbit judicial".

Tot i aquestes esperances, el PDeCAT ha vist que "l'esperit de recuperar el diàleg ha tingut un recorregut molt limitat" ja que només hi ha hagut "dos breus trobades entre Sánchez i Torra i "unes quantes reunions bilaterals". 

“Per activa i per passiva el PDeCAT ha manifestat que resultava molt difícil, per no dir impossible, afrontar el tràmit parlamentari dels pressupostos mentre el president del govern espanyol no posi sobre la taula una proposta per solucionar el conflicte”, apunta Campuzano. 

El PDeCAT també justifica l’esmena a la totalitat per la manca d’inversions a Catalunya. Malgrat que admet que l’augment de la inversió territorialitzada fins el 16,8% és positiva, recorda que per complir l’Estatut s’hauria de situar al 19,2%, que és el pes del PIB català respecte al total de l’Estat. A més, destaca que l’execució pressupostària se situa en un 53% al Corredor Mediterrani i un 31% a Rodalies de Barcelona. 

El PDeCAT també justifica l’esmena per la negativa del govern espanyol a activar ja un nou sistema de finançament que substitueixi el model “injust” actual.