El PDeCAT i ERC han afirmat avui que donarien suport a una eventual moció de censura del PSOE contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Tot i així, les dues formacions han exigit condicions a Pedro Sánchez si vol el vot dels independentistes catalans.

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha afirmat que la seva formació no participarà en una moció de censura juntament amb Ciutadans, ja que els vots de les dues formacions són "incompatibles". A més a més, Campuzano ha afegit que, ara mateix, “Cs forma part del problema i no de la solució, i l’actitud d’Albert Rivera i la seva sucursal a Catalunya dificulta una solució política a la qüestió catalana”. Malgrat aquesta advertència, el PDeCAT s’obre a parlar de la moció de censura perquè “la necessitat d’higiene democràtica demana que Rajoy no estigui al capdavant del govern espanyol”. “Esperàvem el pas del PSOE, no s’entendria que el principal partit de l’oposició davant aquest escàndol democràtic —en referència a la sentència del cas Gürtel— no presentés la seva alternativa”, ha dit, tot avisant, però, que la posició final del seu partit no està presa.

Per últim, Campuzano també ha afirmat que veu “molt evident que avui, per higiene democràtica i salut de la ciutadania, Rajoy no hauria d’estar al capdavant del govern d’Espanya”. “Tenim una oportunitat que haurem de saber treballar i, si s’escau, aprofitar de manera intel·ligent”, ha afegit. 

Per la seva part, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà ha garantit el suport del seu grup a una eventual moció de censura. Tot i això, ha reclamat a Sánchez que hauria de “corregir” i “rectificar” algunes actituds envers els independentistes. I és que el republicà atribueix a Sánchez participar en una competició amb Cs “per la catalanofòbia” i “l’espanyolisme” que l’ha portat a acusar-los de “xenòfobs”. A més, ha retret que el PSC estigui plantejant-se una moció de censura a Badalona per a pactar amb el PPC de Xavier García Albiol.

A més a més, el líder republicà, des dels passadissos del Parlament, ha tret pit de pertànyer a un partit que diu que va ser el primer a reclamar una moció de censura contra Rajoy. “Fa mesos que vam oferir i gairebé reclamar al PSOE que ho fes. Vam dir que estàvem disposats a donar el vot a una moció de censura perquè és imprescindible i urgent fer fora democràticament el PP, que és el partit més corrupte d’Europa, i si més no el que més casos té. Si algú va picar primer, fins i tot abans que Podemos, va ser ERC”, ha presumit.