El Partit Demòcrata (PDeCAT) enllestirà abans del 20 de setembre la proposta d'encaix amb JxCat, després d'un període de reflexió "profunda". Així ho ha explicat el president del partit, David Bonvehí, durant la intervenció en obert al Consell Nacional d'aquest dissabte al matí, a l'auditori AXA de Barcelona.

La direcció enviarà la setmana que ve les instruccions als consellers comarcals per iniciar el debat que decidirà "l'evolució" del partit, un cop ha acabat el cicle electoral. Un relator vetllarà i garantirà que el procés es faci "correctament". Bonvehí ha demanat "obertura de mires" i responsabilitat per proposar "solucions viables" als associats del PDeCAT.  "Des de la direcció és el moment d'escoltar a tots", ha afirmat el president del PDeCAT, que ha demanat reflexionar de cara a un pròxim període electoral i als pròxims anys de vida de la formació, que haurà d'evolucionar després d'aquest període de debat, ha explicat.

Bonvehi ha subratllat que intentaran que hi hagi "un relator, que asseguri que tot el procés es faci correctament", i ha reclamat a la gent que porta temps en la formació que tingui obertura de mires i responsabilitat a l'hora de fer propostes. Ha indicat que aquest procés es realitzarà de cara a la tardor i establirà "les bases per a unes possibles eleccions", que podrien arribar després de la sortida de la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes, malgrat que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha descartat una convocatòria electoral com a reacció.

Pactes municipals

En Consell Nacional també s'han analitzat els resultats electorals de les municipals, europees i generals, que Bonvehí qualificat de bons, i ha destacat que són "la principal força política" en els municipis catalans. També han reflexionat sobre els pactes postelectorals, sobre el que el president de la formació ha dit que ERC és el seu soci prioritari, i ha recordat els acords aconseguits en les diputacions i ajuntaments de Lleida, Girona i Tarragona: "Prova que els dos grans partits volen construir Catalunya de la mà".

Ha lamentat que en la Diputació de Barcelona aquestes dues formacions no sumaven per a governar, per la qual cosa ha defensat el pacte entre JxCat amb el PSC, perquè la institució "no podia quedar en mans dels unionistes". Bonvehí ha assegurat que el Consell Nacional ha defensat aquest acord i l'ha avalat, i ha sostingut que l'objectiu és el de "gestionar correctament" la Diputació i l'acord amb els socialistes.