El PDeCAT i ERC s'han tornat a aplegar a les portes del Tribunal Suprem el mateix dia en què Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són cridats pel jutge instructor de la causa de l'1-O, Pablo Llarena, per fer-los conèixer els delictes de què se'ls acusa. Aquests han denunciat que Sànchez no pugui sortir per a la investidura, que estava prevista el divendres passat, fet que les formacions independentistes han considerat una "intervenció judicial" en paraules del senador demòcrata Josep Lluís Cleries, i una "limitació de drets", segons la diputada republicana Esther Capella. 

Cleries ha afirmat que això suposava "impedir la democràcia" a Catalunya perquè la Justícia no deixava el candidat proposat pel president del Parlament  Roger Torrent anar al ple. A més, ha afirmat que no acceptaran "de cap manera" la situació de presó provisional en la que es troba part del Govern i els líders d'Òmnium i ANC. "Amb totes les lletres són presos polítics perquè estan empresonats per les seves idees", ha dit, tot exhibint el llaç groc. Capella, inclús ha dit que així es "modificava el resultat" del 21-D, eleccions que van donar la victòria en la suma d'ERC, PDeCAT i la CUP. 

Sobre el futur, Cleries ha recordat que Junts per Catalunya es reunirà aquesta setmana a Berlín per tractar els següents passos a donar però ha reivindicat que el candidat a la investidura l'ha de poder decidir "el poble de Catalunya" i no es pot tolerar "que sigui un jutge o el govern espanyol". A més, ha dit que fins ara els candidats reunien "totes les condicions" per ser-ho. En segon lloc, ha recordat la manifestació d'aquest diumenge a Barcelona, que ha assegurat que va ser una "mostra de civisme i de pau" per reclamar drets de manera "cívica i pacífica".