El PDeCAT presentarà aquesta setmana una iniciativa parlamentària al Congrés dels diputats reclamant que el Codi Penal castigui l'apologia del cop d'estat franquista. El diputat demòcrata Jordi Xuclà ha expressat la confiança que aquesta proposta, que es basaria en un càstig de tipus pecuniari o de degradació de drets i rang dins l'exèrcit, rebi el suport de formacions com el PSOE. Xuclà ha emmarcat la iniciativa en la preocupació que va provocar l'ordre que va emetre la passada setmana l'Agrupació de Suport Logístic 61 de l'exèrcit espanyol en què es feia "apologia del alzamiento cívico militar del 18 de juliol".

"Seria inimaginable que a l'Alemanya del 2017 una unitat de l'exèrcit alemany emetés una ordre fent apologia del règim totalitari alemany", ha advertit. L'objectiu de la iniciativa és "netejar males pràctiques i pulsions que encara puguin existir als quarters" en relació a l'apologia del franquisme.

El PDeCAT, que ha explicat que treballa conjuntament amb l'Associació Unificada de Militars Espanyols per impulsar la iniciativa, ha apel·lat directament al PSOE reclamant el seu suport com a "prova del cotó d'aquest nou PSOE que es proclama diferent i sense autocensura a l'hora d'afrontar la condemna dels 40 anys de franquisme i de la Guerra Civil".

Operació Catalunya a la Fiscalia

D’altra banda, el PDeCAT ha anunciat també que portarà a la Fiscalia les conclusions de la Comissió d’Investigació de l’Operació Catalunya després que la setmana passada PP, PSOE, Ciutadans i PNB van votar en contra de fer-ho al Congrés de diputats.

El diputat Carles Campuzano ha explicat que portaran a la Fiscalia les conclusions i els vots particulars amb què es va tancar la comissió parlamentària perquè “actuï d’ofici i iniciï una investigació” i que en cas que no ho faci serà l'enèsima mostra de "feblesa democràtica de l'Estat espanyol".