El PDeCAT ja ha donat el seu als pressupostos de l’Estat. La seva executiva s’ha reunit aquest dilluns al matí i ha ratificat el vot favorable dels seus quatre diputats al Congrés, després de tancar un acord amb el govern espanyol. La formació, que es desmarca de JxCat, ha arrencat diverses concessions. La “principal”, en paraules de Ferran Bel, el traspàs dels recursos econòmics de Rodalies a la Generalitat, que acompanyarà el traspàs de la gestió ja realitzat. D'aquesta manera s'uneix a ERC, el PNB i EH Bildu per avalar els comptes de Sánchez i Iglesias.

En roda de premsa del Congrés dels Diputats, el portaveu del PDeCAT a la cambra baixa ha anunciat el traspàs dels “recursos econòmics” de Rodalies, ja que fins ara només hi havia traspassades la gestió des del 2009. Ho ha xifrat en uns 232 milions d'euros “dels quals disposarà la Generalitat” i que “suposaran una major capacitat per a gestionar les Rodalies i els regionals”. En el ple d'aquest dimarts es debatrà i votarà una esmena transaccional en aquests termes.

Ferran Bel ha anunciat altres acords amb el govern espanyol, com “una esmena que garantirà la continuïtat i supervivència de la UOC”, gràcies a una modificació del règim de contractació dels seus professors. També ha dit haver arrencat compromisos per a l’estació de l’AVE a l’Aeroport de Girona, perquè “sigui una realitat”, així com millores a les línies R3 entre Ripoll i Puigdcerdà i R-12 entre Lleida i Manresa, entre altres.

Així, el portaveu del PDeCAT al Congrés ha confirmat el vot favorable als pressupostos “en el marc de la pandèmia i la crisi econòmica i social”. Ha assenyalat que s’ha negociat “des de fa setmanes”. Ha subratllat que si bé els seus vots “quantitativament no són significatius”, perquè Pedro Sánchez ja disposava dels vots necessaris, “sí que ho són qualitativament per la seva aportació”. Bel ha defensat que suposaran “més recursos per als catalans”.

Ferran Bel ha quantificat els acords en 240 milions d'euros. L'aprovació dels pressupostos, ha dit, "marca l'inici d'una legislatura que havia arrancat amb moltes dificultats". "Nosaltres busquem enviar un missatge clar a la ciutadania sobre que som un partit independentista i alhora busquem millorar el dia a dia dels catalans", ha defensat Ferran Bel, que s'ha obert a més negociacions per a una "legislatura llarga".