El PDeCAT té cada cop més clar que aturarà els Pressupostos Generals de l’Estat, presentats ahir pel Govern espanyol, amb la presentació d’una esmena a la totalitat que en paralitzaria la tramitació. Així ho han assegurat aquest matí tant el president del partit, David Bonvehí, com la vicepresidenta del PDeCAT i diputada al Congrés, Míriam Nogueras.

Bonvehí, en declaracions a El Món a Rac1, ha assegurat aquest matí que “a dia d’avui hi presentaríem una esmena a la totalitat”, perquè la formació no està en “disposició de continuar gaire més endavant el tràmit del pressupostos”.

En el mateix sentit s’ha expressat Nogueras en una entrevista a Els matins de TV3, on ha advertit aquest dimarts al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la seva formació “segurament” presentarà una esmena a la totalitat contra els pressupostos sinó fa passos efectius per a la resolució del conflicte a Catalunya.

Nogueras ha assegurat que l’aprovació o no dels pressupostos “depèn de Pedro Sánchez” i de si fa o no una proposta política i “accepta seure a la taula a negociar amb mediadors neutrals”. “Això no depèn de nosaltres, està tot a les mans de Pedro Sánchez”, ha dit Nogueras, que ha qualificat de “molles” els pressupostos generals de l’Estat.

Segons Nogueras, per al PDeCAT “el debat no són els pressupostos” de l’Estat, sinó la resolució del “conflicte” a Catalunya, i per tant cal “una voluntat ferma” per part del seu executiu per aportar solucions com, per exemple, acceptar la taula de negociació que va proposar Carles Puigdemont.

“De vot de confiança ja en vam fer un”

“És evident que si no accepten aquesta taula de negociació entenem que no tenen cap mena de ganes de resoldre el conflicte” sinó que “pretenen que es cronifiqui”, ha sentenciat Nogueras, que ha lamentat que el govern espanyol faci “gesticulacions que no es concreten en res”. “De vot de confiança ja en vam fer, i no en farem cap altre”, ha afirmat.

La vicepresidenta del PDeCAT ha advertit que no es pot fer la seva formació responsable d’una possible caiguda del govern de Pedro Sánchez i ha afirmat en la mesura que el projecte és la independència la suposada ‘pluja de milions’ dels pressupostos són “molles”.

“Tenim un deute històric de l’Estat que no s’ha complert, que expliqui Sánchez com pensa complir la llei”, ha afirmat abans de recordat que tots els governs de l’Estat des del 2006 s’han saltat l’Estatut. “Són recursos que no ens garanteixen que ens donin”, perquè “de cada 100 euros que l’estat pressupostos a l’Estat a Catalunya se n’executen el 67%”.

Bel treu ferro a les discrepàncies amb Nogueras

Per la seva banda, el secretari d'organització del PDeCAT, Ferran Bel, ha assegurat que la discrepància amb la vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras, sobre la tramitació dels pressupostos era "en les formes" perquè, segons ha defensat, el partit no havia pres cap decisió.

En una entrevista a Ser Catalunya, Bel ha explicat que la decisió es va prendre ahir dilluns i que la seva formació condiciona la tramitació dels pressupostos estatals al Congrés a una comissió bilateral sobre la situació política de Catalunya. Tenint en compte la "desconfiança" que hi ha envers el govern espanyol, Bel ha defensat que aquest diàleg hauria d'estar acreditat per algú "neutral".

El també diputat al Congrés ha negat que hagi cedit en la seva posició més favorable a facilitar la tramitació dels pressupostos. "No és una qüestió de cessió. Vaig discrepar amb Nogueras dient que el partit no havia pres cap decisió, la vam prendre ahir i la vam prendre en positiu", ha defensat en referència a la reunió del partit a Waterloo amb Carles Puigdemont.