El PDeCAT ha denunciat la decisió del partit dels liberals europeus (ALDE) i ha acusat Ciutadans de crear una campanya d'assetjament al partit pel compromís de la formació catalana amb el dret a l'autodeterminació i la independència de Catalunya, segons ha comunicat el mateix partit.

El PDeCAT també  ha denunciat que la formació liderada per Albert Rivera ha "traït" els principis del partit per haver abusat de ser el principal partit de l'ALDE, tant en nombre de càrrecs electes dins del partit com en aportació econòmica a la formació. De fet fonts del PDeCAT asseguren que Ciutadans ha pressionat membres d'altres formacions pertanyents a ALDE per tal que votessin a favor de l'expulsió del partit català.

Les crítiques del partit demòcrata en relació amb la seva expulsió d'ALDE no s'acaben aquí, ja que diuen que ha estat un procés "ple d'irregularitats" i manca de garanties" que ha deixat el PDeCAT completament indefens, com per exemple el mateix consell extraordinari on s'ha produït l'expulsió, ja que s'ha celebrat dues setmanes abans del consell ordinari, que tindrà lloc a Madrid, perquè alguns dels partits que formen part de ALDE no poguessin assistir a la reunió segons fonts del partit consultades per El Nacional.

La formació liderada per David Bonvehí també considera que la direcció d'ALDE, instigada per Ciutadans, ha comprat un relat sobre corrupció com a excusa perquè no es podia permetre que es visualitzés que accepta que es castigui el PDECAT per la seva postura política, perfectament compatible amb els principis liberals, que en cap cas neguen el dret a l'autodeterminació i han acusat els altres partits de seguir "el dictat de Ciutadans".

Al mateix comunicat, el PDECAT ha recordat que és un partit nou i, per tant, no és responsable més que dels seus fets i que, per tant, no ho és dels fets que es produïssin en altres formacions polítiques, "per molt properes que hagin estat". El partit també considera que ALDE "s'ha traït i s'ha venut" i que ja no és la formació a què es va unir en el passat.

Tot i l'expulsió del PDeCAT del partit, el seu eurodiputat, Ramon Tremosa seguirà formant part del grup parlamentari fins al final de la legislatura, on lidera l'àrea d'economia. Un cop acabada la legislatura, el mateix PDeCAT decidirà si segueix o no dins d'aquest grup o opta per altres opcions.

Cas Xuclà

Ciutadans ha basat la seva base argumentativa en els casos de corrupció de CDC i en l'acusació contra Jordi Xuclà, diputat al Congrés, per un delicte de tràfic d'informació confidencial. De fet, Ciutadans ha destacat que el PDeCAT no hagi condemnat més durament aquestes accions de Xuclà, que el van portar a ser inhabilitat per un període de dos anys.

A mà alçada

L'expulsió del PDeCAT com a membre d'ALDE s'ha produït en una votació a mà alçada en el mateix consell extraordinari de la formació europea, fet contrari a la voluntat del PDeCAT que volia que la votació fos secreta per mantenir la llibertat del vot de tots els assistents. De fet, fonts del PDeCAT han assegurat que diversos partits han votat a favor de l'expulsió per por a quedar-se sols davant de Ciutadans, partit més poderós d'ALDE.