La nova directora del CNI serà Paz Esteban, que fins ara estava en funcions, després de substituir el general Félix Sanz Roldán, que va finalitzar el seu mandat al capdavant del Centre Nacional d'Intel·ligència el passat 5 de juliol, segons acaba d'anunciar Moncloa. Fins aquell moment, Pau Esteban era la secretària general.

A partir de dimarts, quan serà ratificada en el càrrec pel Consell de Ministres, Esteban es convertirà en la primera dona i la primera espia en dirigir el CNI. Esteban és llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Madrid i va ingressar al Centre Superior d'Informació de la Defensa (Cesid), antecessor del CNI, l'any 1983.

Es va especialitzar en intel·ligència exterior i els seus primers treballs van estar relacionats amb la realització d'informes sobre la permanència d'Espanya en l'OTAN, de cara al referèndum de 1985. Ha exercit diversos càrrecs dins d'aquest àmbit de la intel·ligència exterior i després d'ascendir als òrgans directius, Sanz Roldán la va nomenar cap del seu gabinet tècnic en 2010.

Des de juny de 2017 i després de la sortida de Beatriz Méndez de Vigo, era la secretària general del CNI, la 'número dos' del centre, i ara es convertirà en la primera dona en la història de la democràcia espanyola a exercir aquesta responsabilitat al capdavant del CNI, segons assenyala Moncloa.