"És fàcil fer enemics a Espanya". Amb aquesta claredat s'ha expressat l'historiador britànic Paul Preston en una entrevista a The Beaver, el diari de la universitat London School of Economics (LSE), on ha deixat constància del seu suport al dret a l'autodeterminació.

Preston assegura que la seva posició sempre ha estat que els catalans puguin votar perquè "les persones han de tenir el dret a expressar les seves opinions". A més a més, afegeix que sempre ha considerat que la vida intel·lectual espanyola "tendeix a ser maniquea", segons l'historiador "és fàcil fer enemics a Espanya perquè o bé estàs amb ells o bé estàs en contra d'ells".

Pau Preston recorda una xerrada que va fer el president espanyol, Pedro Sánchez, a la LSE abans d'arribar a la Moncloa i assegura que en aquell moment ja l'hagués descrit com "una versió light de Rajoy". Preston apunta que tot i que Sánchez era més "raonable que Rajoy no era significativament diferent".

En la mateixa línia, l'historiador es pregunta perquè el cap de l'executiu espanyol assegura que la justícia és independent i al mateix temps "hi ha presos que encara no han estat jutjats i s'enfronten a penes de fins a 30 anys". Segons Preston, aquesta manera d'actuar de Sánchez "no és racional" i no entén que "la única solució que es plantegi a l'independentisme sigui enviar Guàrdia Civil".

Paul Preston és un reconegut historiador i hispanista que el 2016 va ser nomenat Honoris Causa per la Universitat de Barcelona.