L'exdiputat de la CUP Pau Juvillà, que va ser inhabilitat per haver penjat llaços grocs al seu despatx de la Paeria de Lleida pels presos polítics ha celebrat l'acord al qual ha arribat la majoria independentista de la Mesa del Parlament per protegir el vot del diputat a l'exili Lluís Puig. "Mirar enrere ha de servir per aprendre'n i fer-ho millor", ha escrit en el seu perfil de Twitter, on ha apuntat que el pas donat per la Mesa en defensa de Lluís Puig "és important i suposa assumir conseqüències personals".

Tuit Pau Juvillà
 

Les paraules de Juvillà no passen per alt i és que el procés de la Mesa per acabar assumint les conseqüències polítiques i jurídiques que puguin comportar comptabilitzar el vot de Puig ha recordat força la gestió que es va fer el mes de febrer per intentar defensar sense èxit l'escó de Pau Juvillà, on malgrat anunciar que es desobeiria, la veritat va ser que es va suspendre el seu escó i que des de llavors el diputat cupaire està inhabilitat. Aquell cas va acabar amb un independentisme fracturat, amb la mirada posada contra la presidenta Laura Borràs, i amb una presidenta que va acabar culpant els funcionaris.

Ara la situació és diferent i és que la Mesa ha arribat a una decisió conjunta salvaguardant de qualsevol responsabilitat als treballadors de la cambra: l'acord literal d'ERC, Junts i la CUP anunciat el dijous al vespre estableix que la Mesa assumeix la responsabilitat "a tots els efectes del contingut de l'acta de sessions plenàries i dels acords presos en les sessions plenàries" on es comptabilitzarà el vot de Puig. De fet, les accions fins ara des del veto del TC a Lluís Puig ja s'han anat fent sense comprometre funcionaris i és que Laura Borràs ha anat comptabilitzant durant el ple d'aquesta setmana el vot de Puig de manera verbal però sense registrar-lo electrònicament. Amb el cas de Juvillà, malgrat que la presidenta va assegurar que tenia dret a vot al Ple, el cert és que ni tan sols va ser convocat i que va ser donat de baixa al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya. Ara caldrà veure, quan es publiquin aquests documents, si efectivament es compleix amb aquesta promesa de comptabilitzar a Puig, un fet que fonts parlamentàries asseguren que així serà.

En paral·lel, el més probable és que s'activin noves batalles judicials. Dijous al vespre la CUP va reconèixer que la Mesa ha arribat "més lluny que mai". Ara seran claus els moviments de la dreta, que possiblement anunciïn una bateria de querelles contra els membres de la Mesa per desobediència, com també ho podria fer el PSC, que de fet va ser el partit que va demanar al Tribunal Constitucional que anul·lés el vot de Lluís Puig. A partir d'aquestes noves amenaces, caldrà veurà fins on arriba la defensa de l'exconseller a l'exili.