La batalla a Ferraz ha obert dos bàndols entre els que volen seguir el calendari aprovat per la comissió executiva, dirigida per Pedro Sánchez, i els barons crítics que es neguen a acceptar-lo i creuen que una gestora hauria d'agafar les regnes del partit i posposar el congrés federal per quan hi hagi govern a Espanya, com ara la presidenta andalusa, Susana Díaz.

Però segons ha sabut El Nacional, l’expresident del Congrés durant la legislatura XI fallida, Patxi López, ha mirat de fer de mitjancer entre ambdós i ho seguirà fent les properes hores per saber què vol cadascú, i que la batalla es pugui resoldre pacíficament. López és un home de confiança de l’actual secretari general, i se sent en deute amb ell per haver-li donat suport per postular-se com a tercera autoritat de l’Estat a la presidència del Congrés.

Així i tot, durant la comissió executiva ahir hauria adoptat una posició suavitzada i "de consens" perquè els dos sectors no resolguin el conflicte als tribunals. L'objectiu seria mirar de posposar a més tard el congrés federal que Sánchez ha fixat el 12-13 de novembre.

Això, malgrat que la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, va negar després de l’executiva que cap veu hagués estat dissident o matisada durant la trobada. De fet, la periodista que segueix el PSOE i col·labora amb aquest diari, Esther Palomera, havia insinuat a primera hora del matí que els ciutadans es fixessin en la figura de López. 

Entre els pacificadors hi hauria hagut també l’exministra d’Afers Exteriors Trinidad Jiménez.