Berga ha saltat la seva primera Patum Completa fent una crida a la llibertat dels presos i exiliats catalans. Ja abans del tret de sortida i aprofitant la sortida dels familiars dels polítics, convidats al balcó presidencial de la festa, els assistents han tenyit per primera vegada la plaça de groc amb cartells on es podia llegir 'Us volem a casa' i 'Estem amb vosaltres'. Pancartes que queien dels balcons amb el rostre dels polítics, les guites guarnides amb cartells a la llibertat, barrets grocs a les comparses, llaços grocs als balcons, i insistents crits a la "llibertat dels presos polítics" s'han fet notar entre ball i ball. Pol Leiva, nebot de Jordi Cuixart i portaveu dels familiars, ha explicat que han estat aquest vespre a Berga per donar veu als que "no podran estar presents" en una qüestió "que no va d'independència" sinó de "drets civils i democràtics". El cant dels Segadors ha estat un dels moments més emotius.

La crida a la llibertat ha tret el protagonisme al foc i la pólvora. Els càntics han estat recurrents al llarg de tota la festa. Del ja històric "els carrers seran sempre nostres" a d'altres de més contundents com "volem la independència". A pocs metres d'alçada, una vintena de familiars dels catalans a la presó i exiliats seguien amb emoció la festa.

Un dels moments més emotius s'ha produït instants abans de l'inici del salt de Plens en què s'han llegit la carta enviada que ha enviat Jordi Sànchez a tots els patumaires en la que lamentava faltar a la cita per decisió del "Tribunal Suprem i del jutge Llarena" tot fent una crida a seguir "alçats en lluita democràtica per la nostra llibertat"

Una festa de país


El portaveu dels familiars ha afirmat que aquest dijous "calia ser" a Berga en una festa "que ens estimem com si fos nostra". El nebot de Jordi Cuixart recordava que la cultura popular "és l'eix de com funciona el país" i que per això calia donar-hi "suport" i "ser presents perquè ells no podran ser-hi". I insistia, "això ja no va de política, de model territorial, ja no va d'economia... sinó de drets civils i drets humans que no s'estan respectant", ha assegurat davant dels mitjans de comunicació.

La guita ha estat la primera de les comparses que ha optat per mostrar la seva solidaritat amb els polítics. Al seu llom un cartell on es feia una crida a la llibertat i amb tots els integrants amb barret groc. L'han seguit les maces, els cavallets, geganters amb llaços, i l'àliga amb l'estelada de mocador i clavells grocs.

200 saltadors

Unes sis mil persones han saltat els balls de totes les comparses aquest dijous de Corpus, en una plaça de Sant Pere molt plena, sobretot fins al primer salt de plens. Amb la plaça de Sant Pere a les fosques, cinquanta saltadors han dut la llum entre el foc, la pólvora i al ritme de la música.

Entre tots dos salts de plens era previst que saltessin 200 persones, 24 de les quals ho feien per primera vegada. I és que, per segon any consecutiu, l'Ajuntament ha sortejat els salts als Plens de la Patum però aquesta vegada amb un requisit indispensable: no haver-ho fet mai.

Balcó amb familiars, autoritats i ciutadans

Durant el primer i segon salt i el salt de plens, el balcó ha comptat amb la presència d'una vintena de familiars de Jordi Turull, Oriol Junqueras, Anna Gabriel, Jordi Cuixart. Toni Comin, Jordi Sànchez i Lluís Puig. Entre les autoritats presents hi era la diputada d'ERC Montserrat Fornells i la futura consellera de Sanitat Alba Vergés. També el Portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, que ha qualificat de "lògic" que la festa s'hagi tenyit de groc "buscant el rebuig contra una situació injusta, amb persones a la presó i l'exili" en un país que "és groc" i on hi ha "molta gent dolguda".

Pel que fa al tercer i quart salt, enguany per primera vegada s'ha obert a la ciutadania, també per sorteig, que han pogut gaudir del colofó de la festa amb unes vistes privilegiades.