La patronal espanyola ha encaixat de molt mala gana el pacte Sánchez-Iglesias. La CEOE, que presideix Antonio Garamendi, ha expressat la seva "profunda preocupació" per les mesures més a prop del populisme que de l'ortodòxia econòmica que inclou l'avançament del programa de Govern del PSOE i Unidas Podemos i el mal que poden fer a l'ocupació i l'economia.

L'acord d'investidura i govern de coalició del PSOE i Unidas Podemos proposa incrementar l'IRPF a les rendes altes i derogar la reforma laboral que va aprovar el PP, entre altres iniciatives.

En un comunicat conjunt amb Cepyme, els empresaris assenyalen que en un context d'alentiment econòmic el document esbossa una sèrie de mesures de caràcter econòmic i laboral que, més a prop del populisme que de l'ortodòxia econòmica", impactaran de forma "molt negativa en la creació d'ocupació, en el futur de les empreses i desincentivaran qualsevol possibilitat d'inversió en Espanya".

A la pràctica, adverteixen, algunes de les vies d'acció que s'avancen al document impactaran especialment en les pimes i entre els autònoms i "poden acabar donant com a resultat un augment de l'economia submergida i menors oportunitats d'accés al mercat laboral, els dos grans problemes d'aquest país."

Juntament amb això, també qüestionen que les mesures plantejades deixen sense espai al diàleg social entre empreses i treballadors i "obren la porta a un monòleg social per part del futur govern". "L'adopció d'iniciatives legislatives sense consens poden acabar tenint escàs recorregut i sent contraproduents", afegeixen.

Creixement inferior al 2%

La patronal espanyola recorda que els últims indicadors econòmics reflecteixen que l'economia espanyola creix a taxes inferiors al 2 %, tal com la CEOE havia assenyalat "no fruit d'un catastrofisme interessat", sinó des de la "voluntat de contribuir al bé comú".

La CEOE i Cepyme subratllen també en la nota la seva aposta pel diàleg social i reiteren la seva aposta per un govern "estable i moderat".

Les patronals tenen previst sotmetre a consideració el document presentat per la coalició PSOE-Unidas Podemos en la pròxima junta directiva que se celebra al gener.