Arrimadas dins

"Em van ensenyar a estimar i respectar aquestes banderes", ha afirmat Xavier García Albiol, amb la veu tremolosa, referint-se a la senyera i a la bandera espanyola. El president del Grup Popular al Parlament ha esgrimit el discurs més nacionalista i apocalíptic dels tres partits partidaris de la unitat d'Espanya. Albiol ha apel·lat al sentiment nacional de la "naturalitat de sentir-se català i espanyol" i de la diversitat dels orígens que caracteritzen la població catalana: "Som catalans gràcies a un esforç de generacions arribades d'altres punts d'Espanya". "No permetrem que cap català hagi d'utilitzar passaport per sortir de Catalunya", ha reblat.

Albiol negat el caràcter pacífic de l'independentisme, al qual ha atribuït "violentar la legalitat i la pau social" i ha culpat Mas de "voler construir un nou mur de Berlín". Una mica diferent ha estat el discurs d'Inés Arrimadas, que ha qualificat de "legítimes" les aspiracions dels ciutadans "que creuen que la independència és la solució", tot i que ha afirmat que Convergència els ha "utilitzat per les seves qüestions personals". Arrimadas ha teixit un discurs entorn del qual la proposta de resolució que s'ha presentat avui és un instrument de Convergència per eludir la justícia "perquè els impulsors tenen quinze seus embargades". "Quina casualitat, oi?", ha ironitzat, "segur que no hi té res a veure".

La cap de l'oposició, a més, ha lloat la Constitució, a la qual ha atribuït el fet que Catalunya tingui actualment un Parlament i tingui, ha dit, una de les quotes d'autogovern més elevades d'Europa, una opinió en la qual ha coincidit prèviament Albiol. "Alguns volen tirar per la borda els esforços de tots aquests anys", ha reblat Arrimadas, "Espanya necessita reformes, no ruptura".

També ha invocat patriotisme constitucional Miquel Iceta, que ha volgut remarcar la importància del Tribunal Constitucional com a àrbitre i li ha reconegut "sensibilitats ideològiques diferents" i ser "garant dels drets dels ciutadans i dels diputats". El president del Grup Socialista ha volgut qüestionar els propers passos de Junts Pel Sí i la CUP, que ha dit que no tindran a ningú a qui trucar a l'Estat espanyola i la Unió Europea si afirmen que no els reconeixen legitimitat per negociar. "Legalitat només n’hi ha una, integrada per les lleis catalanes, les lleis espanyoles, les directives europees i fins i tot els tractats internacionals, amb una jerarquia normativa que, en cas de dubte, només el Tribunal Constitucional pot resoldre", ha conclòs a la seva intervenció, que ha estat la més breu de tots els diputats.