El govern espanyol encara no s'ha refet de la crisi provocada per la guerra del 'chuletón' i de nou, un ministre d'Unidas Podemos ha fet unes declaracions que han ofès a més d'un. En aquell moment va ser el ministre de Consum, Alberto Garzón, qui té una rellevància bastant limitada dins l'Executiu. Ara, però, ha estat la figura del partit lila amb més pes dins el govern de coalició, Yolanda Díaz que obert una nova polèmica, en aquest cas, lingüística.

La nova vicepresidenta segona del govern espanyol després de la remodelació hard de Pedro Sánchez va proposar en un acte a Gijón que "abandonéssim la càrrega pesada de 'pàtria' per treballar sobre el concepte 'màtria'". En una aposta per feminitzar el llenguatge, Díaz va definir la màtira com "allò que ens cuida, que tracta per igual a tothom, que no discrimina a ningú perquè parli una llengua determinada". 

Crítiques des de les dretes 

En aquest cas no hi ha hagut cap ministre del PSOE, de moment, que hagi sortit a defensar a ultrança la idea de la pàtria, com sí que va ocórrer quan Garzón va suggerir reduir el consum de carn, seguint les recomanacions de l'OMS. Evidentment, però, sí que han sortit els polítics espanyolistes de dretes a criticar a la vicepresidenta per aquesta proposta, que ha estat tendència a Twitter. 

Per exemple, Toni Cantó, ara al PP de Madrid, ha denunciat que "Liderem totes les taxes d'atura a la Unió  Europea. I Yolanda Díaz, la ministra de Treball, preocupant-se del que és important. Abandonar el concepte de Pàtria i treballar en el de 'Màtria'". Alicia García, diputada del PP, també s'ha queixat que "a això es dediqui la ministra del 40% d'atur juvenil".

ivan espinosa de los monteros matria

 

Carla Toscano, de Vox i representant del partit ultra a la comissió per la violència de gènere, ha recordat la coneguda proclama antiindependentista per dir-li a la vicepresidenta que "La 'màtria' no existeix, idiota!". 

Tezanos defensa la 'màtria'

Amb tot, Díaz ha rebut el suport d'alguns companys de partit, com ara Jéssica Albiach. La líder d'En Comú Podem ha defensat en una piulada que "necessitem construir un projecte de convivència més enllà de les identitats tancades i absorbents. Un model plural basat en el diàleg. Un país pels ciutadans", en definitiva, "una 'màtria'".

Isa Serra, la portaveu estatal del partit, també ha defensat l'ús d'aquest terme, que segons ella evoca la tendència del feminisme d'anomenar a les coses de manera diferent per aconseguir una societat cada cop més igualitària. A més, creu que les crítiques de la dreta reflecteixen que "no tenen capacitat de fer una oposició millor"

Per la seva part, José Félix Tezanos, president del CIS, ha considerat que les desigualtats sorgides a Espanya arran de la pandèmia fa que apareguin demandes d'un Estat 'màtria', "proper i curos", enfront de la pàtria, que "posa ordre i s'identifica amb l'autoritat". 

Un concepte que no és nou 

Díaz no s'ha amagat després de les crítiques i ha exposat que aquest no és un concepte que s'hagi inventat ella, sinó que ha estat utilitzat per autors clàssics com Unamuno, Edgar Morin o Virginia Woolf, qui la definia com un espai que no té res a veure amb la terra de naixement, ni amb l’estat, sinó amb un lloc interior, "aquesta serà la nostra 'màtria'", ha sentenciat Díaz. 

tuit yolanda diaz matria

 

 

Imatge principal, la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz a Gijón. / Foto: EFE.