La líder dels comuns, Jéssica Albiach, s'ha mostrat decebuda amb el president espanyol, Pedro Sánchez, després que ahir aquest banalitzés la campanya de l'OMS sobre la necessitat de reduir el consum de carn. "Què voleu que us digui? A mi on em posin un chuletón al punt… Això és imbatible", va dir Sánchez des de Lituània, on es trobava de visita oficial.

"Davant d'aquesta campanya que és de sentit comú, ens trobem amb unes declaracions més pròpies de barra de bar: chuletones per un costat, per un altre ampliació de la tercera pista d'El Prat, el foment dels casinos com a model econòmic per a Tarragona, jocs olímpics d'hivern quan en 10 anys potser podem jugar al vòlei platja...", ha dit. En aquest sentit, ha remarcat que alguns més enllà de "portar algun pin a la solapa, no són conscients que estem al segle XXI davant una crisi ecològica greu".

Així doncs, Albiach ha defensat la necessitat de la reducció del consum de carn que és una mesura que a més de ser impulsada per l'OMS, també va en la línia del que proposa Europa per "una qüestió de salut i de sostenibilitat mediambiental".

Albiach també ha ironitzat sobre que "alguns voldran menjar-se mitjanes i podran fer-les a les rajoles de casa seva quan estiguem a 50 graus", i ha qualificat el tema d'"extrema gravetat". La presidenta d'En Comú Podem ha fet aquestes declaracions després de visitar el servei de telèfon de prevenció del suïcidi, posat en marxa per l'Ajuntament de Barcelona l'agost passat, acompanyada de la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa.

Sánchez va fer aquestes declaracions després que el ministre de Consum, Alberto Garzón, instés a la població a reduir el consum de carn argumentant que "el 14,5% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle provenen de la ramaderia, especialment de les grans granges, mentre que perquè tinguem 1 quilo de carn de vedella es requereixen 15.000 litres d'aigua".

Fons de risc i Tribunal de Comptes

Sobre el fons de risc que el Govern ha anunciat per avalar les fiances que el Tribunal de Comptes ha imposat a una quarantena d'exalts càrrecs de la Generalitat per promoure el procés a l'exterior, Albiach ha descartat portar-lo al Consell de Garanties Estatutàries com ja han anunciat que faran el PSC, Ciutadans i el PP.

Albiach ha assegurat que encara estudiant el fons però ha afegit que en qualsevol cas ells posen el focus en el Tribunal de Comptes i el mecanisme d'elecció dels seus membres. En aquest sentit ha alertat que set dels 11 actuals membres són del PP i que el seu objectiu no és cap altre que "tancar aquesta etapa de diàleg que s'ha obert entre Catalunya i Espanya". Els comuns proposen impulsar una reforma per "despolititzar-lo".

 

Imatge principal: la líder d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach / Foto: ACN