La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha qualificat de "drama col·lectiu" la decisió del Tribunal Constitucional de tombar el cànon digital que servia per finançar el sector audiovisual català. "Col·lapsa d'una manera dramàtica tots els projectes que s'havien previst fer durant aquests propers temps", ha denunciat Passola en declaracions a l'ACN. "És un atemptat més a la cultura quan la cultura justament és allò que fa més mal", ha dit.

La president de l'Acadèmia del Cinema ho ha comparat amb la pobresa energètica i la compensació de les elèctriques per evitar-la. "La cultura també és una forma de pobresa, la manca d'un audiovisual propi és també una forma de pobresa", ha subratllat.

Passola assegura que no s'esperaven de cap manera aquesta decisió del TC. "Ens hagués semblat increïble que pogués ser així", ha dit la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, que ha subratllat que la taxa donava molta "força" i "energia" al Govern per fer polítiques audiovisuals. Així mateix, Passola ha explicat que la decisió del tribunal repercuteix en la feina feta pel llibre blanc del sector durant dos anys, des que s'havia aprovat la taxa, per veure com s'aplicava la recaptació de la forma més "racional". 

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català considera que l'anul·lació de l'impost es recorrerà i, en aquest sentit, ha remarcat que "es farà tot el que s'hagi de fer legalment" per poder revertir la situació.