La coordinadora general del Partit Demòcrata, Marta Pascal, ha apostat obertament per debatre i votar al ple del Parlament les conclusions de la comissió d'Estudi del Procés Constituent, tot i que ha deixat clar que aquesta és una decisió que haurà de prendre aquesta tarda la direcció de JxSí.

"Això hauria de ser perfectament viable. Ha de ser possible. La feina està feta. Què millor que trobar aquest ple per fer-ho", s'ha preguntat. 

Pascal ha fet aquestes valoracions després de la primera reunió de la comissió executiva del PDC que s'ha celebrat aquest matí després que diumenge es van fer les primàries per escollir la cúpula de la formació.

"No ens despistéssim"

En relació a la petició d'Esquerra de celebrar la qüestió de confiança abans de l'11 de setembre, ha recordat que han de ser el Govern i els grups parlamentaris que acordin la data i que Puigdemont la va situar el mes de setembre. 

"No ens despistéssim que la qüestió de confiança segueix depenent de la gent de la CUP, que han de dir molt clar si estan entre els que construeixen o els que bloquegen", ha advertit.

"Hauran de passar moltes coses"

Pascal, que ha reconegut que no es pot descartar el referèndum unilateral d'independència i que, de fet, les conclusions de la comissió del procés ja parlen de "mecanismes unilaterals", ha advertit que "en la política catalana a partir del setembre han de passar moltes coses".

Durant la reunió de la comissió executiva, que ha estat presidida per la vicepresidenta de la formació, Neus Munté, s'han abordat també les negociacions per a la investidura del nou Govern espanyol.

Cap pacte amb el PP

"No existeix ni existirà cap pacte amb el PP des del punt de vista de la investidura ni de l'estabilitat parlamentària. Per coherència amb el programa electoral i amb el propi discurs, i per coherència amb el que ha passat", ha assegurat Pascal referint-se explícitament a les querelles contra l'expresident Artur Mas i els membres del Govern durant el 9N, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs.

La coordinadora general ha advertit que si les formacions d'esquerra pretenen comptar amb els vots dels diputats del PDC per a la investidura haurà de ser acceptant el debat independentista. "Si ens necessiten només serem en termes de referèndum i de viabilitat del procés polític català", ha assegurat.

Quan la direcció demòcrata ha abordat aquest tema ha participat també a la reunió el diputat al Congrés Francesc Homs.

Precisament, la direcció del PDC ha decidit avui que acompanyarà Homs el proper 19 de setembre quan vagi a declarar davant del Suprem per la seva participació en la consulta del 9N.

Comitè d'enllaç 

La comissió executiva d'aquesta nova formació ha decidit fixar per als dies 30 de setembre i 1 d'octubre les primàries per escollir els presidents de les federacions i els caps comarcals, així com per celebrar la segona volta de les primàries que hauran d'escollir el defensor de l'associat, després que cap dels candidats que hi optaven aquest cap de setmana va superar el 50% dels vots.

Així mateix, el PDC ha decidit crear un comitè d'enllaç entre el partit i les institucions per definir bé l'estratègia política entre els càrrecs i la direcció del partit.