La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha explicat que els partits sobiranistes pensen en diverses fórmules per a presentar-se a les eleccions del 21-D convocades pel president espanyol, Mariano Rajoy. En una entrevista a Els Matins de TV3 Pascal ha apuntat que la seva formació valora reeditar la coalició de JxSí -que va guanyar els comicis del 27-S de 2015-, però que també cal estudiar l'opció de preparar una candidatura "més àmplia", així com presentar llistes separades però amb programes coordinats. D'altra banda, la dirigent del PDeCAT ha reiterat que el president Carles Puigdemont seria el millor candidat, però ha recordat que ell mateix ha insistit sempre que no es volia tornar a presentar.

Sobre la fórmula per a concórrer al 21-D Pascal ha subratllat que reeditar JxSí és només "una opció", i que aquesta no és només la bona via. De fet, ha sentenciat que no s'hauria de triar sempre la mateixa fórmula. "Tenim l'obligació de trobar la millor manera perquè el sobiranisme i l'independentisme guanyin per majoria absoluta, i que el 155 quedi en no res. Cal veure quina és la manera d'arribar a més gent", ha argumentat.

Així mateix, Pascal ha constatat que sigui com sigui el programa del 21-D no pot ser el mateix que el del 27-S, perquè pel mig hi ha hagut el referèndum de l'1-O i la declaració d'independència del divendres passat, a més de les accions de l'Estat, l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i l'aplicació de l'article 155.

Finalment, la coordinadora general del PDeCAT ha asseverat que en cap cas es renunciarà als resultats de l'1-O ni a la declaració d'independència, i que el 21-D no substituirà el referèndum. "La desconnexió emocional amb Espanya ja s'ha produït", ha conclòs.