La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, aguanta el pols amb els dirigents propers a Carles Puigdemont que intenten apartar-la del lideratge del partit. Després d'intenses negociacions, que van començar ja abans de l'inici de l'assemblea nacional demòcrata d'aquest cap de setmana, Pascal es resisteix a renunciar a encapçalar la direcció, tot i que els crítics han advertit que si aspira a mantenir-se al càrrec es presentarà una candidatura alternativa per desbancar-la. Rere l'enfrontament hi ha l'aposta per integrar el partit a la Crida Nacional per la República de Puigdemont.

Les diferents famílies de la formació van tancar dijous al vespre una proposta en la qual van intervenir els dirigents empresonats al centre penitenciari de Lledoners, Jordi Turull i Josep Rull. Aquesta proposta es basa en una direcció en què quedaria vacant el paper de coordinadora general i d'organització i que situaria a la presidència del partit David Bonvehí, actual número dos de Pascal, i com a vicepresidenta Míriam Nogueras; la direcció constaria de 20 persones amb presència de totes les sensibilitats, inclosa l'actual coordinadora.

Pascal, que aquest migdia ha comparegut tot just uns minuts davant la premsa per fer unes declaracions als passadissos, en ser interrogada sobre el suport de Turull i Rull a aquesta proposta, ha assegurat que "no és una qüestió de què vol el delegat de sinó què volen els assembleistes i què s'acaba votant a plenari". "Hem de trobar una fórmula compatible amb un partit fort i poder-nos sumar en aquesta crida política que ha fet Puigdemont", ha insistit.

Els dirigents afins a l'actual direcció asseguren que han presentat una proposta "generosa" als crítics i que segueixen treballant per aconseguir una candidatura "inclusiva i de consens" a tots els sectors del partit.

Juntament amb la nova direcció, els crítics proposen crear una comissió de transició del PDeCAT cap a la Crida de Puigdemont, que integrarien els consellers a la presó i una part dels membres de l'executiva del partit.

L'assemblea del PDeCAT, que es fa a porta tancada, ha viscut un matí de reunions entre les diferents famílies del partit per intentar consensuar una fórmula sobre la transició a la Crida i sobre l'estructura i noms de la nova direcció. L'acord, però, encara no ha estat possible i està bloquejant una part de les comissions en què s'ha d'aprovar l'estructura de la direcció i el projecte de la formació, pendent encara de la via escollida per sumar-se a la Crida.

L'alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, va insistir ahir que en cas que no hi hagi un acord i Pascal mantingui una proposta de direcció encapçalada per ella, presentarà una candidatura alternativa. Amb tot, els negociadors confien que l'acord sigui possible davant el risc de trencar el partit que representaria l'enfrontament obert.

També la diputada Miriam Nogueras ha reclamat que l'assemblea no es converteixi en un debat de noms, sinó que miri d'aconseguir la fórmula adequada per incorporar la formació a la Crida de Puigdemont.