La coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, ha fet una crida als sectors sobiranistes dels comuns –les confluències d'esquerres que integren Catalunya Sí que es Pot i En Comú Podem– perquè alcin la veu en defensa del procés polític català.

En declaracions a Efe, Pascal ha alertat que, en les dues últimes setmanes, l'espai ideològic dels comuns s'ha situat "més pròxim a l'unionisme que al sobiranisme", en votar en contra de les conclusions del procés constituent al Parlament i en negar-se a donar suport a un grup propi del PDC al Congrés.

"Els fets canten", ha afirmat Pascal, que observa una deriva "unionista" directament proporcional al creixent pes que està guanyant Podem en el si de la nova esquerra, en detriment de formacions històriques com ICV o EUiA.

Segons Pascal, aquesta "amalgama" de sigles de l'esquerra alternativa "ha diluït els plantejaments més pròxims al dret a decidir i a la possibilitat que Catalunya tingui un nou Estat".

"Jo els veig cada vegada més lluny", ha apuntat Pascal, que s'ha mostrat "pessimista" respecte a la posició dels comuns després "dels últims esdeveniments" al Parlament i el Congrés.

Per Pascal, els comuns estan utilitzant la bandera del referèndum "més en nom de la tàctica política que des de la convicció que Catalunya té dret a decidir el seu futur".

Per frenar aquesta tendència, la coordinadora general del PDC ha reclamat "fortalesa als sectors més catalanistes i més sensibles a la causa nacional que s'han articulat dins d'aquesta amalgama", perquè es facin sentir i impedeixin que les seves confluències quedin despenjades del procés sobiranista.

Pascal s'ha mostrat convençuda que les forces independentistes no han de "renunciar a seguir convencent", perquè "hi ha molt electorat pròxim a aquest espai que pot ser còmplice del dret a decidir i del nou Estat, encara que els seus representants polítics s'estiguin allunyant" i demostrin tenir cada vegada "menys sensibilitat cap a la causa democràtica" del sobiranisme.

"Si volem construir un Estat, tots els matisos ideològics han de ser benvinguts", ha postil·lat.