La coordinadora general de Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, ha reclamat a la CUP que tingui sentit d’Estat i ha insistit que la qüestió de confiança no es pot desvincular dels pressupostos i que la CUP no pot fer servir el RUI com a instrument de pressió al Govern.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Pascal ha criticat que l'esquerra anticapitalista "intenti posar condicions a la qüestió de confiança", en lloc d'assumir el mandat del 27-S.  

“La qüestió de confiança ha d'anar vinculada amb els pressupostos. Aquests incorporen peces claus del procés", ha assenyalat Pascal en l'entrevista.

"Com posem condicions al mandat del 27-S? Jo no m'atreveixo a posar matisos. Si la CUP decideix fer-ho i fa que el nou Estat no sigui viable, que ho expliqui", ha apuntat.

"No em sembla bé utilitzar el RUI com una via de pressió, dient que si no hi ha RUI, no hi ha pressupostos", ha insistit Pascal, que és partidària que els partits independentistes no siguin "esclaus del processisme" per poder-se adaptar a cada situació. Això situa el referèndum unilateral com una de les opcions però, segons ella, no com una moneda de canvi per aprovar els propers pressupostos.

Pascal ha dit que "cal tenir sentit d'Estat" perquè "no podem abandonar la gent per una picabaralla partidista. Un govern necessita pressupostos". "Una qüestió de confiança s'ha de negociar? La confiança es té o no es té", ha afegit.

Pressupostos

Precisament els comptes del 2017, juntament amb la superació de la qüestió de confiança, són la pota sobre la qual garantir l'estabilitat de l'Executiu. "Les dues qüestions són necessàries perquè el procés segueixi endavant", ha deixat clar Pascal. Un 'no' dels anticapitalistes com el que van donar als pressupostos del 2016 representaria "un cop molt dur" per a l'independentisme.

"Crec que tothom recapacitarà i serem capaços de trobar un acord a l'altura del país", ha assenyalat. "No podem abandonar els nostres ciutadans per una picabaralla partidista", ha afegit, i ha reclamat deixar de banda el partidisme per fer "política de país".

En aquest punt, Pascal ha argumentat que "si tenim una qüestió de confiança aprovada però no els pressupostos, ens tornem a quedar coixos" i ha apuntat que "no sabria veure una situació en què quan tot depèn de nosaltres, no surti bé".

Diada

Marta Pascal ha assegurat que "no hi ha fatiga entre els independentistes", però ha reconegut que "sí que hem de fer autocrítica". Tanmateix, creu que "la gent respondrà" per la Diada. "No m'imagino res més que una diada massiva", ha indicat.