La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha criticat durament la decisió dels comuns de no donar suport a l’1-O. En aquest sentit, ha afirmat que tractar-lo com una mobilització, en lloc de com a referèndum vinculant, és "deixar desemparats els seus votants" i ha assegurat que "cridar a la mobilització i no a la participació és de miopia política". Alhora, Pascal ha recalcat que “quan els comuns són tous i generen dubtes, penso que això de la nova política és una cortina de fum”, ha declarat en una entrevista al 324.

En aquest sentit, Pascal ha afirmat que al "2017 no s'entén una indecisió en el posicionament sobre si es vol un "Estat o no" i ha defensat que l’abstenció del PDeCAT al Congrés durant la moció de censura Rajoy va ser per “marcar un perfil propi” i una resposta “al titubeig d’Iglesias a no posar el referèndum dins del debat polític”.

Pascal també ha reafirmat el missatge “d’unitat amb el procés i amb el president Puigdemont” que la formació va mostrar en el consell cacional d’aquest dissabte. No obstant això, ha avisat tots aquells que intenten generar divisió en el si del partit que la divergència d’opinions internes no és negativa, ja que “no volen ser un partit on la gent no pugui tenir la seva opinió” i és un símptoma de la pluralitat del partit.

Per acabar, Pascal s’ha referit a una de les mesures aprovades en aquest darrer consell nacional com és el sistema de primàries per elegir els caps de llista a les eleccions. Una iniciativa que ha celebrat, ja que estalviarà “el ball de noms” que sempre apareix en època d'eleccions.