L'excoordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha presentat la seva candidatura per liderar el Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) —en el càrrec de secretària general— juntament amb l'exalcalde de Viella i exdiputat de CiU al Parlament, Àlex Moga, com a secretari d'organització.

Així ho ha explicat ella mateixa en un missatge en el seu compte de Twitter, quan falten dos dies perquè el PNC celebri el seu congrés constituent, que serà en format telemàtic, encara que l'equip impulsor i els membres de les candidatures que es presentin es trobaran a Girona.

La resta de l'equip que acompanya la candidatura de Pascal són l'actual portaveu del PNC, Oriol Puig, i el càrrec de tresorer seria per a Pep Garcia, vinculat a El País de Demà, igual que altres noms de la llista com Adrià Aldomà, Albert Farré i Eudald Martínez. La candidatura inclou 18 noms, dels quals cinc són dones i tretze homes, és a dir, sense paritat de gèneres.

Aquesta mateixa setmana, dos exdiputats de CDC, que posteriorment es va refundar en el PDeCAT, Carles Campuzano i Jordi Xuclà, s'han sumat a la decisió de Pascal d'estripar el carnet del partit que presideix David Bonvehí en estar alineats amb el plantejament i els objectius del PNC.

La base ideològica del seu projecte està recollida en el manifest que recentment van enviar als seus militants, en el qual es presenten com a alternativa amb un sobiranisme pragmàtic" que vol abastar des del centreequerra al centredreta, i que vol apostar pel diàleg i l'acord per resoldre el conflicte català, per millorar l'autogovern català i enfortir les institucions.

Encara que veuen la independència com una opció legítima, creuen que s'ha d'exercir a través de mecanismes legals i acordats: "Escòcia és el camí a seguir", exposen.