La coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, ha acusat la Fiscalia d'actuar com a "policia política" després que divendres va reclamar a una vintena d'empreses tecnològiques, consultores i de ciberseguretat informació molt detallada sobre contractes amb la Generalitat vinculats amb el desplegament d'estructures d'Estat i Hisenda pròpia.

"Dels creadors de 'la Fiscalia afina' ara ens ofereixen un nou fascicle que és la Fiscalia fa de policia política", ha ironitzat Pascal en la roda de premsa posterior a la reunió de la cúpula demòcrata.

La Fiscalia va fer arribar divendres, a través de la Guàrdia Civil, escrits a una vintena d'empreses reclamant informació i documentació molt detallada sobre els contractes de la Generalitat que estan servint per aixecar les estructures d'Estat i la Hisenda pròpia.

Pascal ha assegurat que el Govern està "absolutament tranquil" i seguirà endavant amb el procés. "En el context dels estàndards democràtics i d'aquesta gran preocupació que té sempre l'Estat espanyol de situar la marca Espanya ben amunt, amb el que estan fent amb la Fiscalia demostren que més que amunt van avall", ha afegit.

També les declaracions del ministre d'Exteriors corregint les seves afirmacions sobre una eventual entrada d'una Escòcia independent a la UE ha provocat les ironies de Pascal, que ha sentenciat que "per un britànic, la democràcia espanyola deu ser una autèntica història de por".

Carrega contra Oltra

El comitè nacional del PDeCAT ha analitzat avui l'oferta del president espanyol, Mariano Rajoy, de noves inversions a Catalunya, per concloure que ni tan sols aconsegueix cobrir els 10.000 milions de deute pendent amb Catalunya. "Cap oferta econòmica aturarà el procés. No ens deixarem intimidar ni neguitejar", ha advertit.

Pascal ha fet extensiu aquest avís a les crítiques que ha atiat l'oferta de Rajoy des d'altres territoris de l'Estat, com la de la vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, que ha assegurat que "a qui més munta el pollastre, més se li tapa la boca amb inversions".

"Hi ha menys distància entre Susana Díaz i Mónica Oltra del que em pensava. Al final és aquella mateixa cançó de sempre, alguns que es pensen que el procés català va de ploriquejar, no han entès absolutament res", ha retret. 

També el PSC ha estat objecte de les crítiques de Pascal que considera la formació catalana com una "agrupació territorial més del PSOE" després de l'acord de relació mútua que han tancat els dos partits. Per aquesta raó, ha fet una "crida" explícita als socialistes catalanistes decebuts per la renúncia de la formació de Miquel Iceta a la via canadenca i el dret a decidir.

Ressituar dirigents

El PDeCAT ha decidit evitar obrir un procés intern per ocupar les quatre places que han quedat vacants a l'executiva del partit arran del compliment del règim d'incompatibilitats. No obstant això, després que Albert Batet i Lluís Guinó s'han situat com a adjunts al president de JxSí, Jordi Turull, per coordinar l'acció parlamentària, Elsa Artadi presidirà la conferència ideològica del partit, programada per al 13 de maig, i Montse Candini s'encarregarà de dirigir la campanya del referèndum.

Les feines que tenien assumides dins del comitè de direcció es distribuiran entre els vuit membres restants de l'executiva.