L'endemà de la trobada a Moncloa, els partits han fet la seva particular valoració. Tots, excepte la CUP. "Ja era hora". Amb aquesta frase la portaveu del PSC, Eva Granados, ha celebrat que s'hagi reprès i normalitzat el contacte entre la Generalitat i el govern espanyol, després de la trobada ahir a la tarda a Moncloa entre el president català, Carles Puigdemont, i el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy

No obstant, la socialista ha volgut deixar ben clar que la reunió a Madrid només ha tingut beneficis "pels seus protagonistes", ja que opina que s'ha tractat només d'un "esdeveniment informatiu" i que no ha suposat cap utilitat per la ciutadania. En aquest sentit, Granados confia que les trobades anunciades entre els respectius vicepresidents, Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras, "siguin més profitoses" i que realment "dialoguin".  

Per la seva banda, el PP català ha celebrat el bon to de la reunió Rajoy-Puigdemont. "Quan s'aparta allò que no forma part de la realitat, es pot treballar i buscar punts comuns i solucions per a tots els catalans". "En això està el govern d'Espanya que també és govern a Catalunya", ha dit Andrea Levy.

Ciutadans

Des de Ciutadans, Inés Arrimadas ha qüestionat que Rajoy "sigui la persona adequada per solucionar el que està passant a Catalunya" però també dubta que el president Puigdemont "hagi anat a Madrid amb la voluntat de solucionar res". 

"Puigdemont ha de decidir si vol seguir apostant per la via morta de la independència o per aconseguir millores en finançament i infraestructures. Les dues coses són incompatibles", ha advertit Arrimadas, que també ha assenyalat la diferència del discurs del president: "Al Parlament defensa la independència i a La Moncloa aposta pel referèndum". 

"No hi ha avenços significatius"

Segons el líder de CSQP, Lluís Rabell, els mateixos protagonistes de la trobada, Puigdemont i Rajoy, han constatat que "no hi ha hagut avenços significatius, en cap matèria rellevant", després de la reunió.

En aquest sentit, insisteix que el "major obstacle" per les aspiracions de Catalunya continua sent el PP. Per aquest motiu, ha reiterat la necessitat d'articular una alternativa, una majoria progressista en els dos governs i que doni resposta al conflicte català a partir de la via del referèndum. 

JxSí

El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, s'ha mostrat satisfet i molt ben representat per "l'absoluta determinació que Puigdemont va traslladar a Rajoy". Una determinació que passa pel fet que el president li va deixar "ben clar i sense matisos, que tirem endavant el mandat".

El convergent, però, també ha puntualitzat que per part de l'Estat "no hi ha cap proposta" i que tracta els catalans "de súbdits". "Ni fa ni deixa fer, només escolta però no fa propostes", ha criticat.

D'altra banda, Turull creu que molts dels 46 punts que Puigdemont va traslladar al president espanyol en funcions "s'haurien de poder resoldre", ja que molts d'aquests punts són compromisos i "no cal esperar a les noves eleccions", ha matisat.