Després que aquest matí la diputada de la CUP Anna Gabriel hagi anunciat el 'sí' del seu partit a la qüestió de confiança convocada per Carles Puigdemont per al proper 28 de setembre, la resta de forces no han tardat a fer-se sentir. La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, ha celebrat l'apropament de la CUP de cara a la qüestió de confiança, però ha avisat els cupaires que el suport a Puigdemont ha d'anar lligat també als pressupostos.

"Celebro que haguem entrat en el marc mental d'entendre que quan hi ha una disposició a la confiança hi és sense condicions prèvies", ha dit en roda de premsa. Ara bé, Pascal ha insistit que sense comptes per al 2017, el full de ruta queda "coix".

A ERC, satisfets

D'altra banda, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha mostrat la “satisfacció” de la formació republicana pel suport de la CUP. “És el que poble demanava. Ara cal culminar la feina”, ha assenyalat Tardà, que considera que aquesta moció de confiança és el “tret de sortida” per acabar de culminar el procés en un any.

“El poble ja ha parlat i tornarà a parlar aquest 11 de setembre. Ara cal culminar la feina, fer-ho en el termini acordat i fer-ho bé. La qüestió de confiança és també una renovació del compromís d'enllestir la feina d'aquí a un any”, ha reflexionat en veu alta el portaveu d’ERC al Congrés, que també ha volgut respondre a les negatives de Colau i En Comú Podem a un possible RUI. “És l’Estat espanyol el que ens aboca a la unilateralitat”, ha puntualitzat.

C's i PSC no hi veuen futur

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, creu que el suport de la CUP a Puigdemont "només serveix per allargar l'agonia". Referint-se al full de ruta que volen culminar Junts pel Sí i la CUP, ha valorat que "són conscients que això no tirarà endavant" i que "hauran de fer un replantejament i reconèixer que han perdut molt de temps i moltes oportunitats amb aquesta obsessió independentista", ha afegit Arrimadas. 

Pels socialistes, és "lògic" que la CUP voti a favor en la qüestió de confiança al president, segons ha explicat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. "No ens ha sorprès", ha confessat, i ha recordat que el president ho és "perquè la CUP se'n va sortir en desplaçar Mas". Vistos els "precedents", el líder socialista ha dubtat de "l'eficàcia i l'estabilitat" del Govern perquè els anticapitalistes no s'han comportat com un "soci estable", fet que, creu, "es mantindrà en el futur".