La presumpta periodista Joana Masdeu ha estat la protagonista de la setmana amb el seu polèmic compte fals a Twitter. Finalment, segons informacions aparegudes als mitjans, el compte estaria relacionat amb un col·laborador de Borràs, Rai López, que des d'aquest mes d'agost treballa per Junts. Aquesta actuació ha donat visibilitat a un fenomen que està a l'ordre del dia, els comptes falsos. Si girem la mirada als partits polítics a Catalunya, El PPC, ERC i el PSC són els tres que tenen més seguidors falsos a Twitter, segons ha avançat aquest divendres El món a RAC1 i ha comprovat ElNacional.cat, amb l'eina Twitter Audit, que serveix per fer una anàlisi de tota la informació de Twitter: data de creació, seguidors, interaccions, seguidors reals i falsos. 

Amb les dades a la mà, en primera posició se situa el PP català amb el 12,20% de perfils falsos. ERC, amb un 9,70% i el PSC amb un 10%. Molt a prop en percentatge està Junts, amb un 7,50%, seguit de la CUP amb un 7,40%, En Comú Podem amb un 5,57%, i finalment Cs amb un 3,81% i Vox, amb un 1,60%.

36.155 seguidors d'ERC són comptes falsos

Si es traslladen les dades a nombres reals absoluts, el rànquing de formacions polítiques canvia, i ERC es posiciona amb diferència amb la qual té més comptes falsos dintre dels seus seguidors. Els republicans tenen un total de 36.155 comptes falsos, seguit de la CUP amb 22.292, el PSC amb 12.132, Junts amb 9.037, el PPC amb 8.642, els comuns amb 2.933, Cs amb 1010, i l'últim amb molta distància Vox amb 139.

El cas Joana Masdeu ​

El compte de Twitter de Joana Masdeu va aparèixer aquesta setmana, la presumpta periodista defensava el diputat Francesc de Dalmases per la seva polèmica amb el programa FAQS, i s'atacava l'exsecretari general de Junts, Jordi Sànchez. La polèmica va explotar aquest dimecres, quan diversos mitjans van vincular aquest compte amb el telèfon del conseller nacional de Junts Rai López, que pertany a l'entorn de la presidenta del partit, Laura Borràs. Segons Rac 1, va ser creat el 23 d'octubre, el dia que es va publicar l'informe encarregat a l'advocada Magda Oranich i que conclou que Dalmases va tenir una actitud "incorrecta" i que la periodista del FAQS "es va sentir intimidada". Un informe que ha estat el detonant de la dimissió del fins ara vicepresident de Junts que es manté com a diputat.

El compte de Twitter ja no existeix des d'aquest dimecres després d'una conversa amb l'exsecretari general de Junts, Jordi Sànchez. La suposada periodista va dir en una piulada que el líder de Junts al Parlament, Albert Batet, havia "coaccionat" diputades al seu despatx fent-los jurar "fidelitat absoluta" i també acusava Sànchez, "d'amenaçar" companys de partit.