Representants del Partit Verd Europeu s’han reunit aquest divendres amb diferents institucions per conèixer millor la situació política catalana entorn el referèndum. En una roda de premsa posterior a aquestes reunions, les copresidentes del partit Ska Keller i Monica Frassoni han defensat un referèndum amb garanties i pactat amb el Govern espanyol.

“El Govern no pot només confiar en el suport a nivell europeu”, ha assegurat diputada del Parlament Europeu Ska Keller. Segons considera, el Govern no pot celebrar el referèndum abans de tenir els suports, tant a nivell nacional com internacional. Per això ha demanat més diàleg amb el Govern espanyol i ha instat a l’Executiu de Carles Puigdemont a cercar el reconeixement internacional abans de celebrar el referèndum.

Com a òrgan per aconseguir aquest reconeixement internacional, Keller ha recorregut a la Comissió de Venècia, un òrgan depenent del Consell Europeu i que estableix algunes recomanacions per celebrar un referèndum amb garanties. El coordinador general del nou partit dels comuns, Xavier Domènech, ha reconegut aquesta via com “una peça bàsica pel Govern i, sobretot, pel conjunt de catalans”.

Per la seva banda, l’eurodiputada Monica Frassoni ha confessat que se’n va “més preocupada que quan ha arribat” degut a la falta de diàleg entre els executius que ha constatat. Tot i que ha culpat d’aquesta manca de negociació al Govern de Mariano Rajoy, també ha responsabilitzat a l’oposició. Segons considera, “tenen l’obligació de veure com es pot solucionar aquest conflicte”. 

Així mateix, Keller i Frassoni també han condemnat profundament la judicialització de la política i han advertit que les conseqüències d’aquesta actuació per part de l’Estat és “deslegitimar el poder judicial”.