El Partit Socialista d'Esquerra de Noruega ha expressat en un contundent comunicat que “la democràcia ha de ser respectada” a l’estat espanyol. Avisen que les “mesures autoritàries” de les autoritats espanyoles per aturar el referèndum l’1-O són “inacceptables” i que, en el pitjor dels casos, poden “agreujar el conflicte”.

En aquest sentit, el partit es fa ressò dels fets que han tingut lloc recentment a Catalunya i menciona les “amenaces” als més de 700 alcaldes catalans que han donat suport a la votació així com les detencions de diversos membres de l’Executiu català. Tot i que el partit destaca que no adopta una postura sobre la independència de Catalunya, troba “inacceptable” que principis democràtics es deixin de banda per impedir el referèndum. En lloc d’aquest tipus de mesures, afirmen, el govern espanyol hauria “d’acomodar” les forces polítiques que volen fer-hi front amb “mitjans pacífics, diàleg i diplomàcia”.

El Partit Socialista d'Esquerra, que és el cinquè partit al Parlament i hi té 11 diputats, considera que el govern noruec té una “responsabilitat”. En aquest sentit, afirmen des del partit, “esperem que el govern de Noruega adopti una responsabilitat per dir que els drets democràtics han de ser respectats a Europa”. Adverteixen que si aquests drets són “amenaçats” en una democràcia europea sense que altres democràcies es pronunciïn “s’estaria creant un precedent perillós”. En el comunicat critiquen també la ‘Llei Mordassa’, que consideren que redueix els drets democràtics.