El Partit Popular ha sortit en tromba aquest matí a defensar, alabar i elogiar el discurs que ahir el rei Felip VI va protagonitzar, en què va situar el Govern "al marge del dret i la democràcia". Entre els dirigents populars, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha assenyalat que "el Rei, com a cap d'Estat, ha exercit el paper constitucional" que li marquen les seves competències amb la seva intervenció del dia d'ahir per la situació excepcional que s'està vivint a Catalunya.

En arribar al Parlament gallec al voltant de dos quarts de 10 del matí, on aquest dimecres se celebrarà la primera jornada del debat de l'estat de l'autonomia, Núñez Feijóo ha considerat que Felip VI "ha estat clar, ha estat explícit i ha cridat a reprendre la llei, a reprendre la Constitució".

"Dins de la Constitució i la llei el nostre poble s'ha entès 40 anys i pot seguir entenent-s'hi durant 40 anys més", ha sostingut el màxim mandatari autonòmic. En ser preguntat sobre si el discurs d'ahir del cap d'Estat suposa una invitació al fet que el govern espanyol apliqui l'article 155 i suspengui les competències de Catalunya, el titular de la Xunta ha respost que el Rei ha dit que "cal reposar l'ordre constitucional" i, a partir d'aquí, "són el Congrés i el Senat els que han de prendre les decisions necessàries".

Apropiat i precís

Mentrestant, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha assenyalat que el discurs del Rei és "apropiat" per a un cap d'Estat "que no està disposat al fet que Espanya sigui esquarterada" com alguns pretenen "des de la pròpia Generalitat" a TVE, on ha valorat que el missatge va ser "clar, contundent i precís en defensa de la unitat d'Espanya, de l'Estat de dret i de les institucions que ho configuren".

Hernando també ha instat el president Carles Puigdemont al fet que reconegui que a Catalunya no s'han produït accions violentes de càrregues policials i de la Guàrdia Civil, sinó que la violència ha estat de la pròpia Generalitat "per crear desordre i exhibint imatges falses".

El portaveu del PP al Congrés ha insistit que "la violència ha estat per defensar-se dels violents que estaven intentat desarmar a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil".