Es podria dir que la relació entre els Estats Units i l'estat espanyol no travessa el seu millor moment. Des de l'inici de la legislatura de Joe Biden, Pedro Sánchez ha estat víctima d'alguns menyspreus subtils per part del president demòcrata, com ara deixar-lo fora de les converses sobre Ucraïna. De la mateixa manera, l'economia espanyola no destaca a escala mundial per la seva fortalesa, sobretot en aquesta època de pandèmia. Aquest cop, l'atac indirecte dels nord-americans cap a l'Estat ha vingut en forma de tuit. En una infografia, el Partit Demòcrata dels EUA ha volgut il·lustrar la recuperació econòmica duta a terme per l'administració Biden comparant el producte interior brut (PIB) del quart quadrimestre del 2021 amb el del mateix moment del 2019, abans de la pandèmia. Segons aquestes xifres, l'economia nord-americana hauria aconseguit créixer més d'un 3% malgrat el coronavirus. Fins aquí tot normal. Però la dada realment important és la comparació d'aquest creixement amb el de set països més, tots ordenats perquè contrasti bé i el gràfic tingui més efecte.

Per últim, Espanya

Seguit dels EUA, els demòcrates hi posen França i el Canadà, dos països que també han pogut créixer durant la pandèmia, encara que una mica menys, no arriben a guanyar un 1%. Després van els països que s'han reduït en comparació amb el 2019: el Japó, Itàlia, el Regne Unit, Alemanya i, per últim i amb molta diferència, Espanya. El contrast entre l'Estat i la resta de països és evident. De fet, la pèrdua del PIB d'Espanya és més del doble que l'alemanya. D'aquesta manera, el Partit Demòcrata exemplifica la recuperació de l'economia nord-americana gràcies al contrast amb l'Estat. 

Biden esquiva Sánchez

El president nord-americà va parlar divendres passat amb diversos líders de l'OTAN per coordinar-se davant una possible invasió russa a Ucraïna. Així, s'han coordinat els alemanys, els francesos, els britànics, els canadencs, els italians, els polonesos, els romanesos, entre altres representants polítics. Però, i els espanyols? Segons s'ha pogut saber, els Estats Units no ha comptat amb les aportacions del president Pedro Sánchez sobre la crisi ucraïnesa, malgrat els seus esforços per erigir-se en qualitat d'aliat clau per al conflicte. Segons ha informat la Casa Blanca, la trucada tenia com a objectiu "conversar sobre les preocupacions compartides sobre el fet que Rússia continuï augmentant les seves forces militars al voltant d'Ucraïna". Així, el president Sánchez ha quedat exclòs un cop més dels plans de Biden. Malgrat els interessos de Sánchez d'involucrar-se en aquest conflicte, Biden segueix mantenint una actitud freda cap al seu homòleg espanyol. El mes passat, el cap de l'Executiu espanyol tampoc no va ser convidat a una altra trucada sobre Ucraïna, fet que va despertar una polèmica. Davant això, la Moncloa va intentar minimitzar la controvèrsia generada per la seva absència, diferents membres del govern espanyol es van esforçar a destacar el paper del president i d'Espanya, com en el cas del ministre Félix Bolaños, que va assegurar que l'Estat es troba "en el centre del circuit de presa de decisions" sobre el conflicte a Ucraïna.