El Partit Popular, guanyador de les eleccions del 23-J sense possibilitats de governar, tindria els ulls posats en el vot estranger per si aquest li permet rascar algun diputat que els apropi a La Moncloa. Tanmateix, seria complicat. El Mundo avança la participació i apunta que els populars ho tenen difícil per esperar un gran canvi després del recompte. Entre avui i dilluns es donarà a conèixer el recompte del vot estranger que ha començat aquest matí. Per ara, només s'ha donat a conèixer la participació, només un 10% dels residents a l'exterior han votat en els comicis, un total de 233.888 de 2,3 milions de ciutadans. Per arreplegar algun escó més, el PP necessitaria tenir una gran majoria entre els votants de l'estranger

🟡 Així pot afectar el vot des de l'estranger al 23-J: aquests són els escons en joc

Pot semblar un percentatge reduït, però, de fet, ha pujat respecte a altres eleccions. Concretament, s'ha passat del 6% al 10%. Tradicionalment, la participació exterior és molt baixa. Fent la vista enrere podem constatar-ho:  4,59% el 2011, 4,73% el 2015, 6,3% el 2016 i 5,63% l'abril del 2019. Malgrat l'augment de la participació, el marge de millora del PP és molt reduït. El passat dilluns, en la tancada entre Alberto Núñez Feijóo i els barons populars, el gallec va afirmar que confiava rascar alguns escons en les províncies on hi ha poques diferències entre partits, en especial, a Madrid. Malgrat tot, és difícil que ho aconsegueixin. 

Llocs claus del vot estranger

L'interès sobre el vot de l'estranger és per si pot moure alguns escons entre formacions. En aquest cas, l'atenció està fixada sobre les províncies de Tarragona, Girona, Madrid Cantàbria, principalment. Pel que fa a la resta del territori de l'Estat espanyol és quasi impossible que hi hagi canvis, per què? Justament, perquè els resultats del passat diumenge van deixar els partits amb tanta diferència de vots que ni la suma d'uns vots estrangers faran que es moguin escons. 

Fem una ullada al que passa en aquests territoris clau. Començant per Tarragona, en aquesta zona el PSOE es troben a 1,298 vots d'arrabassar un diputat a Junts per Catalunya. Una situació similar es dona a Girona, però canvien els protagonistes. En aquest territori és el PP qui li trepitja els talons a Junts, ja que els populars estan a només 363 vots de prendre l'escó que ara ostenta Junts. 

Pel que fa a Cantàbria, el PP creua els dits perquè podrien arrabassar un diputat a Vox, tanmateix, en aquest cas li calen molts més vots: 3.442. On tenen més possibilitats de sumar suport, però tampoc és segur, és a Madrid. Als feus d'Isabel Díaz Ayuso, Feijóo espera poder esgarrapar un escó al PSOE i per aconseguir-ho li caldrien 1.749 vots.