La participació en les eleccions gallegues fins a les 17.00 hores ha assolit el 42,48 per cent, una xifra pràcticament igual que la que hi havia a la mateixa franja horària dels comicis del 2012. En els passats comicis autonòmics, que es van celebrar el 21 d'octubre del 2012, el 42,50 per cent dels electors gallecs havia anat a votar fins a les 17.00 hores.

Per províncies, la participació ha estat del 44,47 per cent a Ourense, la més elevada. Les províncies de Lugo i Pontevedra han registrat un 42,71 per cent i un 42,30 per cent, respectivament. En quart lloc, s'hi ha situat A Corunya amb un 42 per cent.

A les 12:00, les xifres de participació havien registrat dos punts més que l'any 2012 amb un 15%, però les últimes dades oficials han suavitzat aquesta xifra, deixant la participació al mateix nivell que als últims comicis. 

La jornada s'ha desenvolupat generalment sense incidents greus. Tot i això, alguns col·legis electorals tancaran a les 9 del vespre, en lloc de les 8, a causa de contratemps durant la jornada.

Euskadi: uns 3 punts menys que el 2012

La participació dels ciutadans bascos a les 17:00 és de 44,4%, quasi 3 punts per sota de la registrada l'any 2012. En aquell cas, la participació a aquesta hora era del 47,1%, segons ha informat en la seva tercera compareixença pública d'aquest diumenge la consellera basca de Seguretat, Estefanía Beltrán d'Heredia.

Per Territoris Històrics, a Àlaba, a la mateixa hora, han votat el 42,5% d'electors, 2,5 punts menys que fa quatre anys, mentre a Biscaia ha exercit el seu dret al sufragi el 44,9%, fet que suposa 3 punts menys. Per part seva, a Guipúscoa, s'ha acostat ja a les urnes el 44,5% de l'electorat, fet que suposa 2,5 punts menys que el 21 octubre del 2012.

Pel que fa al matí de la jornada electoral, fins a les 12 del migdia, el nombre de votants s'havia elevat al 15,4%, 0,6 punts més que la registrada a les eleccions autonòmiques del 2012 a la mateixa hora. 

Crida al vot

El candidat del PP a la Presidència de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha fet aquest diumenge una crida als gallecs perquè votin i perquè Galícia pugui continuar el seu "camí de certesa i benestar", i ha insistit que "l'important" és que aquesta comunitat "continuï avançant".

Així ho ha manifestat, en declaracions als mitjans, després d'exercir el seu dret al vot al Col·legi Nen Jesús de Praga de Vigo, i ha apuntat la seva esperança que, aquesta nit, es pugui enviar "un missatge de prosperitat i futur" i que hi hagi "una ruta clara" del que passarà a Galícia en els propers quatre anys, perquè això significarà que els gallecs haurien decidit "de forma diàfana".

En declaracions als mitjans just després de votar, el lehendakari i candidat a la reelecció pel PNB, Iñigo Urkullu, ha manifestat la seva esperança que la jornada electoral d'aquest diumenge demostri que el País Basc "segueix sent propi, singular i diferent". Urkullu, que ha dipositat el seu vot al col·legi públic Zabalarra de Durango, ha expressat el seu desig que la jornada electoral discorri "amb tota la normalitat".