Un 53,65% dels militants de Junts ja havien votat a les 18:30 hores d'aquest dijous a la consulta telemàtica sobre la continuïtat al Govern, segons dades que ha facilitat la formació. La pregunta que estan responent les bases de Junts des de les 0 hores d'avui i fins a les 17 hores de demà, divendres, és: "Vols que Junts continuï formant part de l’actual Govern de la Generalitat de Catalunya?"

Aquesta és la segona dada de participació que facilita Junts. A les 12 hores, la participació registrada era del 22,6%. En total són 6.465 els militants amb dret a formar part del cens electoral de Junts, atès que disposen d'una antiguitat superior a sis mesos en el moment de convocar-se la consulta. 

El 53% de participació quan encara queda un dia per tancar les votacions representaria una xifra elevada si es té en compte que per escollir l'executiva del partit en el darrer congrés cap de les votacions va superar el 40% de participació. La més alta va ser per escollir la presidència i vicepresidències, que va ser d'un 37,62%.

També el mes de maig de l'any passat, Junts va consultar les bases per ratificar l'acord per a la investidura de Pere Aragonès. En aquella ocasió la participació va ser de 62% dels militants d'un cens de 5.628 afiliats. D'aquests, el 83% van votar a favor de ratificar l'acord per a la investidura de Pere Aragonès i el 17% en contra.

La pregunta

Aquest cop, precisament, la militància ha de pronunciar-se sobre si vol continuar o marxar del Govern. La pregunta que es planteja als militants és: “El Congrés Nacional del Partit va aprovar que s’haurà de consultar a les bases la possibilitat de continuar o no al Govern. Feta una auditoria de l’Acord de Govern entre Junts i ERC de 17 de maig de 2021, se n’han constatat incompliments d’elements que són centrals. En aquest sentit, Junts per Catalunya ha formulat una sèrie de propostes per garantir el compliment de l’acord. Aquestes propostes, fins al moment, no han estat acceptades per ERC. Donant compliment al mandat congressual es formula la següent pregunta: Vols que Junts continuï formant part de l’actual Govern de la Generalitat de Catalunya?”. Es pot votar sí, no o en blanc.

En el moment en què s'han obert les votacions s'han registrat alguns problemes informàtics provocats pel col·lapse del sistema que han impedit la votació. Això no obstant passades les deu del matí, el partit ha fet pública una nota de premsa assegurant que després d'aquests dos primers moments de col·lapse, la votació ja es podia fer amb normalitat. 

Les votacions es duran a terme fins a les 17 hores de demà divendres. A les 17.05 es proclamaran els resultats de manera provisional, i 24 hores més tard, després de comprovar impugnacions i al·legacions, es farà la proclamació definitiva del resultat.