L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, no ha amagat mai la seva afinitat política amb Pedro Sánchez. Després de la victòria d’aquest a les primàries del PSOE, l’alcaldessa s'ha posat a disposició del líder dels socialistes per si decideix comptar amb ella per a una nova executiva del partit que, segons ha sostingut, ha de tenir “valentia” en assumptes com la plurinacionalitat i fer un “gir a l’esquerra”.

En una entrevista a Efe, l’alcaldessa s’ha mostrat satisfeta amb la victòria de Pedro Sánchez en tant que considera que suposarà un “revulsiu per al PSOE, que està en millors condicions de poder representar-se davant el conjunt de la ciutadania, oferint un projecte creïble, rigorós, basat en l'eix de l'esquerra i diferenciat del PP".

Després que aquest divendres el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, reconegués que Parlon podria ser una figura important en la nova direcció del PSOE, Parlon ha afirmat que "sempre ha estat i estarà a disposició" del líder del PSOE.

En aquest marc, l’alcaldessa ha recordat que es va implicar voluntàriament en la candidatura de Sánchez a les primàries, com també va acceptar formar part del seu comitè d'experts en les últimes eleccions generals, com a responsable de moviments socials.

Catalunya com a nació

Tot i la predisposició, Parlon no ha parlat amb Sánchez d'aquesta qüestió. "Ell haurà de configurar una executiva que reflecteixi pluralitat i fer equilibris -ha afirmat. I si em té en compte en algun moment i puc combinar-ho amb l'alcaldia, estaré encantadíssima i ajudaré. Però hem de fugir de personalismes. Si el partit em requereix, aquí estaré. A dins o a fora, no és l'important".

Sobre un dels debats interns més polèmics, el de la plurinacionalitat d'Espanya, Parlon ha reivindicat la defensa de “la sobirania única i cohesionadora" de l'Estat i que, per això, és necessari "reconèixer les seves singularitats i pluralitat".

Sense deixar de mantenir que la sobirania és única i recau sobre l’Estat, Sánchez va ser l’únic candidat que, durant les primàries del PSOE, va reconèixer Catalunya com una nació i Espanya com una “nació de nacions”. "La qüestió territorial i nacional requereix valentia política per preservar aquesta unitat que tant ens preocupa a tots", ha afegit Parlon.

El paper de Podemos

En referència a les crítiques que ha rebut la concepció territorial de Sánchez, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha negat que les propostes "podemitzin o radicalitzin" el PSOE. "És una mala interpretació del que significa un gir a l'esquerra. Durant els anys de crisi flagrant, el PSOE ha desdibuixat i perdut perfil polític, ha perdut capacitat de representar la majoria de la ciutadania. Però aquest exercici d'autocrítica s'ha fet en el partit".

Així mateix, s'ha mostrat crítica amb l'actitud de la formació morada, que "posa sempre el rellotge, el tic-tac i terminis com rellotges de bombes, que situen el socialisme en decisions impossibles simplement per la voluntat d'ocupar el nostre espai".

Amb aquestes declaracions ha fet referència a la moció de censura presentada per Podemos i que es debatrà el 13 de juny en el Congrés dels Diputats. Encara que ha considerat que la moció de censura contra Mariano Rajoy "va caducar la mateixa nit que va guanyar Sánchez les primàries", s'ha mostrat partidària de l'abstenció del PSOE en la votació del dia 13: "És l'opció més adequada i suposarà un toc d'atenció a Podem".