L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i número dos del PSC, Núria Parlon, suma suports interns en la seva carrera per optar a liderar el partit i la seva intenció és fer pública ja la seva precandidatura a inicis de setembre, mentre que demà es veurà amb Miquel Iceta per exposar els seus respectius plans.

El període estival ha servit perquè la viceprimera secretària del PSC –membre del 'consell de savis' de Pedro Sánchez– hagi mantingut una intensa agenda de trobades amb diferents sectors del partit per tot el territori, en els quals ha unit múltiples suports i opinions de dirigents que veuen amb bons ulls una renovació a la cúpula, segons diverses fonts consultades per Efe.

És per això que la jove alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha decidit ja fer aquest pas endavant i postular-se per a les primàries per elegir el primer secretari del PSC, que se celebraran el pròxim 15 d'octubre, segons han confirmat fonts pròximes a la dirigent.

Calendari

Una decisió d'optar a liderar el partit que Parlon té previst anunciar públicament a inicis de setembre, al voltant de la Diada de l'11-S, atès que el termini per presentar precandidatures s'obre entre el 19 i 21 de setembre i, posteriorment, es disposarà de termini fins al dia 28 per recollir avals, abans que el dia 29 es proclamin oficialment els candidats.

Abans d'iniciar-se aquest setembre frenètic que podria marcar l'esdevenir del socialisme català, Parlon es reunirà demà amb l'actual líder del PSC, Miquel Iceta, que en reiterades ocasions ha manifestat la seva intenció d'optar a repetir en el càrrec i concórrer a aquestes primàries que precediran el congrés ordinari de novembre.

Iceta

Una trobada entre Iceta i Parlon en què, segons fonts socialistes, tots dos posaran demà sobre la taula els seus respectius plans de cara a aquest futur immediat del partit, com ja es van emplaçar a fer en un dinar anterior que van dur a terme.

Parlon arriba a aquesta trobada reforçada internament pels múltiples suports palpats al llarg d'aquest mes, sobretot des de destacats membres de les influents federacions del Baix Llobregat i Barcelona, així com del Maresme, Vallès Oest i l'Hospitalet, entre d'altres, i dirigents de l'ala més jove del PSC.

Avals

Entre aquests noms figuren alcaldes com Jordi Ballart (Terrassa), Sergi Mingote (Parets del Vallès), Antoni Poveda (Sant Joan Despí) o Juli Fernández (Palafrugell), també primer secretari del PSC de les comarques de Girona; a més dels exdiputats al Congrés Francesc Vallès i Àlex Sáez o el primer secretari del PSC de Vilafranca, Francisco Romero, que just avui ha escudat Parlon en la seva visita a la Diada Castellera de Sant Fèlix, a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès).

I és que aquesta ha estat la tònica aquest estiu de Parlon, que s'ha dedicat a recórrer diverses localitats i festes majors per veure's amb les agrupacions socialistes. "Ha resseguit el territori des del final de juliol", reconeix una persona de la seva confiança.

En declaracions en el marc de la seva visita avui a Vilafranca, Parlon s'ha limitat a apuntar que el pròxim congrés del PSC "ha de ser d'unitat i cohesió interna, però també un revulsiu per al socialisme català per encarar els canvis en el partit i eixamplar el seu espai sociològic".

Setembre

Malgrat refusar confirmar si es presentarà, sí que ha assegurat que vol tenir "un paper protagonista i capital" en aquest nou cicle, un paper que en tot cas "acabarà de decidir els pròxims dies". "Tindreu notícies al setembre", ha suggerit en ser preguntada.

El pas endavant de Parlon té, segons aquestes fonts, el vistiplau també d'altres de membres com l'exdiputat al Congrés Germán Rodríguez, l'eurodiputat Javi López, la diputada al Parlament Alícia Romero, o els alcaldes Lluïsa Moret (Sant Boi de Llobregat) i Eduard Rivas (Esparreguera).

També del secretari d'Organització del PSC de l'Hospitalet de Llobregat, Manuel Brinquis; el líder del PSC de Sant Vicenç del Horts, Miguel Comino; mentre que el primer secretari del PSC de Barcelona, Ferran Pedret, i els alcaldes de Pineda de Mar, Xavier Amor, i Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, s'hi mostren pròxims.

Frenar Colau

Molts d'aquests dirigents socialistes, segons les esmentades fonts, veuen Parlon com la millor opció per fer front a una futura irrupció de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la política catalana, a més de per promoure la que consideren una necessària renovació en el si del PSC.

Però també és ben vista internament l'opció d'un acord entre ella i Iceta que es plasmés en una possible bicefàlia i evités una possible divisió en el partit, ja que, relaten aquestes fonts socialistes, molts membres valoren la feina d'Iceta i fins i tot considerarien també positiva la seva continuïtat. Això sí, interpreten que ell va assegurar ser només un líder de transició i que es presentaria únicament en cas de no existir una alternativa.