L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat aquest dijous la candidatura per optar a la primera secretaria del PSC a les primàries d'octubre. La també diputada al Parlament no ha tancat la porta a fer candidatura conjunta amb l’actual líder del partit, Miquel Iceta, però ha assegurat que no s’ha d’arribar a pactes als despatxos "per evitar que voti la militància".

Núria Parlon s’ha postulat aquest dijous per liderar el PSC amb l’objectiu de tornar a “obrir” el seu partit a sectors de la ciutadania que “ja no ens veuen com a opció”, a més de per aconseguir la reforma constitucional que "solucioni l’encaix" de Catalunya a Espanya.

La diputada ha afirmat que les primàries a què es pretén presentar l'octubre vinent "no es fan per dividir el PSC" sinó per mostrar "que som un partit modern". En aquest sentit, Parlon afirma que "cal recuperar la pluralitat a partir de la diversitat i riquesa" del partit, per tal que tothom hi sumi.

Pel que fa a l'actual primer secretari del partit, Miquel Iceta, l'alcaldessa ha titllat d’”inqüestionable” i “imprescindible” la seva feina al partit, per afegir que “ja han parlat” i que intentaran "arribar a acords". S'ha obert a la possibilitat que ambdós dirigents s'integrin en una candidatura conjunta, però ha volgut deixar clar que "no ens podem permetre arribar a pactes per evitar que voti la militància".

La 'via canadenca', una opció si no hi ha reforma constitucional

Sobre la qüestió independentista, Parlon ha reconegut que el PSC va donar suport, en el seu moment, al dret a decidir, però que ara no ho fa perquè es relaciona amb l'autodeterminació. En aquest sentit, la ja candidata a liderar els socialistes catalans ha dit que el seu partit rebutja la "unilateralitat", i ha reiterat que "les solucions han de néixer del diàleg".

Parlon ha afirmat que l'objectiu del seu partit és que es produeixi "una reforma constitucional per poder federalitzar l'Estat", que ha d'arribar mitjançant una votació dels ciutadans. Només si la reforma constitucional, el "pla A" de la seva formació, no tira endavant, creu l'alcaldessa que la via canadenca seria una "opció possible".

Sánchez té "tot el suport" del PSC

Respecte del bloqueig que hi ha a l'Estat per formar nou govern, i després que les mirades continuïn centrades en el líder socialista al Congrés, Pedro Sánchez, Parlon ha sentenciat que "la determinació de Sánchez perquè no governi la dreta, el PP, té tot el suport del PSC".