El ple del Parlament ha rebutjat demanar al Govern la devolució als seus països d'origen de menors migrats sense referents familiars que cometin delictes amb 92 vots en contra (ERC, JxCat, comuns i la CUP), quatre a favor (PP) i 36 abstencions (Cs), i ha condemnat els atacs recents a centres de menors estrangers a Catalunya.

La cambra ha tombat el punt d'una moció popular que demanava "davant de la comissió d'actes delictius per part de menors, dur a terme les gestions necessàries amb el Govern d'acord amb els convenis internacionals subscrits, per aconseguir el retorn als seus entorns familiars".

No obstant això, el conjunt del ple ha aprovat una moció que insta el Govern a evitar les concentracions nombroses de joves i adolescents migrats en un mateix centre d'acolliment i demana de presentar davant del Parlament un informe trimestral sobre la situació d'aquests joves.

El diputat del PP Santi Rodríguez ha advertit de la "creació de forma precipitada" de centres d'acolliment per abordar la situació, i ha acusat el Govern de dur a terme una gestió poc transparent. També ha demanat de potenciar el retorn voluntari: "Sabem que no es poden tornar als seus països d'origen perquè són menors, però sí que es poden utilitzar convenis d'Espanya perquè puguin estar amb qui hi han d'estar, que és amb les seves famílies".

Reaccions dels grups

Des del PSC-Units, Raúl Moreno ha defensat facilitar el retorn als joves que vulguin tornar al seu país d'origen de forma voluntària, sempre que es compleixin tots els requisits necessaris, i ha advertit: "Quan es vol retornar un menor per haver comès delicte, s'estan violant drets i tractats internacionals".

La diputada dels comuns Marta Ribas ha acusat el Govern de falta de previsió sobre l'arribada de menors migrants no acompanyats, una cosa que ha destacat que "no era imprevisible", i ha advocat per la mediació i evitar la demagògia en aquesta qüestió.

La diputada Najat Driouech Ben Moussa (ERC) ha condemnat els atacs a centres de menors estrangers, i ha recalcat la necessitat de modificar la llei d'estrangeria per propiciar eines d'emancipació a aquests joves amb contractes de treball com els que poden tenir els joves autòctons.