El Parlament de Catalunya ha tornat a rebutjar una moció dels Comuns en la qual instava el Govern de la Generalitat a aturar l'impuls de l'ampliació de l'aeroport del Prat o la carretera B-40 entre Sabadell i Terrassa. En el marc d'una moció sobre el compliment dels objectius amb relació a la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic, els Comuns portaven la proposta de reencaminar les inversions que han d'anar destinades a l'ampliació de l'aeroport i la B-40 cap a la "mobilitat sostenible i la transició energètica justa, així com planificar les infraestructures de manera que contemplin els efectes del canvi climàtic com la pujada del mar, temperatures extremes i fenòmens meteorològics". La cambra, després que ja ho rebutgés en l'últim ple, ha votat en contra d'aquesta proposta del grup de Jéssica Albiach amb els "no" dels 101 diputats de PSC, Junts per Catalunya, el PP, Vox i Aliança Catalana, mentre que els 28 d'ERC, Comuns i CUP hi han votat favorablement.

L'ampliació de l'aeroport del Prat és un dels elements que xoquen entre els tres socis d'investidura. ERC i els Comuns hi estan totalment oposats, mentre el PSC s'hi ha desmarcat fins al punt que el president de la Generalitat, Salvador Illa, va anunciar l'impuls de l'ampliació de l'aeroport amb l'objectiu d'atraure vols d'Àsia. La pista mar s'ampliarà fins a 500 metres i l'objectiu és que entri en funcionament l'any 2033 amb una inversió de 3.200 milions d'euros, que haurà d'assumir AENA. Concretament, inclourà la remodelació de la Terminal-1; remodelació i millores a la T-2; allargament i millores associades a la pista del mar; sortida ràpida de la pista creuada, i un nou edifici de la terminal satèl·lit, que comportarà la construcció d'un tren subterrani per connectar-la amb la T-1.  Els Comuns ja han advertit que plantaran la guerra contra aquesta ampliació a la Comissió Europea, ja que asseguren que envaeix un espai natural protegit de la Ricarda. 

Diferències entre els socis d'investidura d'Illa

Durant el debat de la moció, el diputat dels Comuns Lluís Mijoler ha advertit que a Catalunya només li queden 325 milions de tones de CO₂. "Al ritme actual ho esgotarem en 8 anys. L'any 2033, que, casualment, és la data que alguns tenen previst tenir enllestida l'ampliació de l'aeroport", ha dit el diputat dels Comuns, que considera que portaran "més emissions". Mijoler considera que no es pot parlar de "neutralitat climàtica" mentre s'impulsen macroprojectes que són "autèntiques bombes climàtiques" i exigeix aprovar els pressupostos de carboni i que qui més contamini, més pagui. El PSC, per la seva banda, ha reivindicat els objectius de "descarbonització i de lluita contra el canvi climàtic", tot i que ha advertit que aquest executiu no és "d'aturar projectes". "Considerem que els objectius no són incompatibles amb la modernització i impuls de grans infraestructures necessàries per a la competitivitat de l'economia catalana", ha dit el diputat Cristòfol Iglesias, que reivindica que l'ampliació de l'aeroport vagi lligada a una millora de l'espai natural del delta del Llobregat. De fet, considera que la reducció d'emissions s'aconsegueixen amb una millora de la flota d'avions "més eficients i sostenibles". 

Junts per Catalunya creu que Catalunya "va tard" en la descarbonització i ha reivindicat la "independència energètica", així com l'aprovació de la llei del canvi climàtic del 2017 impulsada pel conseller Rull. Això sí, tots els grups han coincidit en el fet que no s'ha despelgat del tot aquesta llei i que caldria fer-ho. El diputat juntaire Jordi Munell ha criticat la burocratització a l'hora d'accedir a energies renovables per part d'empreses i considera que Renfe i Adif són unes barreres per descarbonitzar, mentre que no ha fet esment de l'ampliació de l'aeroport del Prat. En la línia dels Comuns, la diputada d'ERC Montse Bergés creu que és "incompatible" lluitar contra el canvi climàtic i proposar l'ampliació de l'aeroport i apostar pel Quart Cinturó. De fet, ha acusat l'executiu socialista "d'incoherent" i ha reivindicat passar de "l'actual model global depredador de drets i recursos a un altre d'oportunitats, justícia social i equilibri ambiental"

El PP acusa els Comuns "d'ecologisme dogmàtic"

El PP ha acusat els Comuns "d'ecologisme dogmàtic" i considera que la proposta parlamentària "no és seriosa i és una agenda ideològica amb una forta agenda intervencionista". Els populars consideren que les propostes "burocràtiques" les acabaran pagant la majoria de catalans. "L'aeroport del Prat i la B-40 són infraestructures cabdals i essencials pel progrés de Catalunya. Tothom ho entén així menys vosaltres", ha dit la diputada Eva García, que ha reivindicat que generaria llocs de treball, connectarien el territori i millorarien la mobilitat. "El seu model és el decreixement i la paràlisi econòmica", ha dit García, reivindicant la necessitat de fer més eficient les actuals infraestructures. 

La CUP ha subratllat que "comparteixen" totes les propostes dels Comuns i també ha demanat que s'acabi de desplegar la llei del canvi climàtic del 2017, com ara la llei de residus, els dos impostos als grans vaixells i les empreses més contaminants i el bloqueig de l'Agència Catalana de Residus. "S'ha deixat de fer molta feina", ha lamentat el diputat Dani Cornellà, que considera que l'ampliació de l'aeroport del Prat és "contradictori" als pressupostos de carboni. Finalment, la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ha acusat les propostes dels Comuns d'augmentar la burocràcia i els impostos als ciutadans de Catalunya i a les seves empreses, posant d'exemple a l'impost de CO₂, assegurant que han posat dificultats a la compra de cotxes a la classe mitjana. "L'agenda 2030 ni hi és, ni se l'espera", ha finalitzat. 

La resta de propostes, aprovades

Amb tot, l'única proposta de la moció que ha quedat rebutjada per la cambra catalana és el rebuig a l'ampliació de l'aeroport i la B-40. En canvi, sí que s'ha aprovat mesures com que el Parlament elabori uns pressupostos de carboni seguint les recomanacions del Comitè d'Experts sobre el canvi climàtic. També ha quedat aprovat la reactivació de la Taula Social del Canvi Climàtic com a "espai real de participació i de seguiment" de la política climàtica, amb la participació del món científic, entitats, sindicats i moviments juvenils. La cambra catalana també ha donat llum verda a revertir el bloqueig dels instruments previstos a la llei del canvi climàtic del 2017 i aprovar un pla d'execució actualitzat amb calendari i pressupost en un termini de tres mesos. Tot plegat s'ha aprovat amb els únics vots en contra dels 28 diputats de PP, Vox i Aliança. Alhora, també s'ha aprovat, aquest cop amb el rebuig de Junts per Catalunya i les formacions de dretes, l'impuls d'aplicar impostos a les activitats més contaminants, com creuers, grans indústries emissores o turisme de masses. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!