El PSC, a favor d'infiltrar agents policials. Durant els darrers mesos s'han anat destapant diversos escàndols que impliquen la infiltració d'agents del cos de la Policia Nacional espanyola en organitzacions de l'activisme independentista i d'esquerres. Primer va ser el cas de Marc Hernández Pons, qui participava en assemblees de moviments socials, així com al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i al Jovent Republicà; a principis d'any, era Daniel Hernández Pons qui va fer-se un lloc dintre del moviment llibertari i anarquista; i la setmana passada va destapar-se el cas d'una funcionària del cos que havia passat desapercebuda per diferents moviments socials i ecologistes de Madrid.

La reacció del govern espanyol a la pràctica ha estat sempre la mateixa: sortir a la defensiva. Ho va fer el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, quan va justificar aquesta pràctica perquè "no es persegueixen les ideologies, les idees, sinó que es persegueixen fets", i reivindicant que els agents "compleixen en totes les seves actuacions els principis de legalitat". També Unidas Podemos ha passat de puntetes, votant en contra de la compareixença del ministre per donar les explicacions pertinents.

Aquest dijous, al Parlament, el PSC ha demostrat de quin peu calça, situant-se al costat del govern espanyol. I és que els socialistes han votat a favor d'una moció de Cs, i que havien redactat conjuntament amb esmenes, en què es defensa aquesta pràctica. El text ha instat la cambra catalana a valorar com a "imprescindible" que tots els cossos i forces de seguretat "puguin infiltrar agents en totes aquelles organitzacions de les que existeixin indicis raonats que tenen per objectiu la comissió de crims o la pretensió de destruir la nostra democràcia, i recolza les actuacions en aquest sentit que, naturalment, es desenvolupin en el marc d'un compliment estricte de la legalitat i que persegueixi presumptes conductes il·lícites i no pas ideologies". La proposta, això sí, ha quedat tombada per l'oposició d'ERC, Junts i la CUP, i també dels comuns, que aquest cop sí que s'han plantat davant els socialistes.

Dures crítiques de l'independentisme

El moviment socialista ha rebut una reacció contundent per part de l'independentisme. La portaveu d'ERC, en una piulada, ha acusat el PSC de "posar catifes vermelles a la dreta i l'extrema dreta per justificar intromissions i filtracions de la policia" a moviments polítics i socials. "I no els cau la cara de vergonya... quin escàndol!". El diputat Jordi Orobitg, en una línia similar, ha titllat el pas d'"impropi d'un partit democràtic". "Aquesta esmena avala una praxi policial pròpia d'un estat feixista", ha disparat en un altre tuit. I durant la seva intervenció, la diputada Lluïsa Llop ha vinculat aquesta posició amb l'espionatge massiu del CatalanGate: "En un Estat democràtic no s'espia la ciutadania ni els moviments polítics democràtics ni s'infiltra gent a les organitzacions juvenils".

De la seva banda, la diputada de Junts Jeannine Abella ha expressat el seu rebuig total a una moció en la qual "saben llegir entre línies": "Posar l'ANC, Òmnium i els partits independentistes era massa agosarat", ha dit, abans de recordar, com els republicans, que ja s'està fent. I el diputat de la CUP Xavier Pellicer ha recordat, malgrat la "bufetada" de la comissió Pegasus de l'Eurocambra, evidencien que "tot val contra l'independentisme, contra l'organització i la mobilització social" per un PSC contra aquelles opcions que són "enemic intern".