El Parlament ha presentat aquest dimarts davant el Tribunal Constitucional (TC) tres escrits d'al·legacions en els quals demana que es desestimin diversos recursos d'empara presentats contra acords de la Mesa. Entre ells, el promogut pel president a l'exili, Carles Puigdemont, que demanava anul·lar l'acord pel qual se li retirava el vot delegat, en considerar que se li vulneraven els drets polítics. 

L'acord de retirar la delegació de vot es va prendre amb el suport dels membres d'ERC i el PSC a la Mesa i l'abstenció de Ciutadans, mentre que els dos representants de JxCat van votar-hi en contra. Aquella situació va provocar l'episodi de major tensió entre JxCat i ERC de la legislatura. Segons JxCat, però, l'objectiu del recurs era facilitar a Puigdemont la via d'accés a la justícia europea i no anar contra la Mesa.

 

Per altra banda, la Mesa també ha recorregut dos recursos de Cs i del PSC, un contra la figura del diputat designat i l’aplicació del vot ponderat a les comissions i un altr, contra l’aplicació del vot ponderat a les comissions, respectivament.